ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Květen je ve městě měsícem, který je zasvěcen hudbě. Konkrétně takové, v níž dominují housle.

V městském muzeu byla zahájena výstava věnovaná 60. výročí Kocianovy houslové soutěže. Došlo také na křest nové publikace Jana Pokorného. Ten zpracoval rozhovor s dlouholetým předsedou poroty a někdejším laureátem Pavlem Hůlou.

Nejen on mohl následně v Roškotově divadle vyslechnout koncert loňské absolutní vítězky soutěže. Lucilla Rose Mariotti zahrála společně s pardubickými filharmoniky.

Podobné pocty by se v příštím roce mělo dostat laureátovi letošního ročníku. Ten byl slavnostně zahájen před budovou ZUŠ Jaroslava Kociana. Nadějné hudebníky pozdravili patron soutěže Pavel Šporcl a také starosta města Petr Hájek, jenž pomyslné oslavenkyni gratuloval k 60. narozeninám. “Já bych soutěži popřál, aby měla hladký a bezproblémový průběh, aby probíhala v přátelské atmosféře, abychom se všichni navzájem rádi potkávali a sdíleli opravdu radost z hudby. To si myslím, že by ´Kociánce´ opravdu slušelo,” řekl Petr Hájek.

Jakmile bylo rozlosováno pořadí soutěžících, rozezněl se sál ZUŠ zvukem povinných skladeb. Své umění přijeli do Ústí nad Orlicí předvést mladí houslisté z 18 zemí světa. “Do soutěže jsme přijali 62 přihlášek. Pevně doufám, že soutěžících přijede co nejvíc, ale už teď vím, že někteří mají komplikace. Rakušanka si bohužel zlomila ruku při basketu, někteří Mongolci mají potíže s pasem, ale doufám, že kolem té šedesátky letos přijede,” sdělila OIK TV ředitelka soutěže Lenka Lipenská.

České barvy hájí 22 účastníků. Mezi nimi nechybí ani zástupci našeho regionu. “Všichni budeme držet palce ústecké houslistce Haně Jasanské, která už nesoutěží za naši ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí, ale za Konzervatoř Olomouc,” přiblížila jedno z “domácích želízek v ohni” Lenka Lipenská.

Z nedaleké České Třebové dorazil Adam Janíček soutěžící ve druhé věkové kategorii. “Jsem velice rád, že tady můžu hrát, že mě sem pan učitel přihlásil. Když jsem to zjistil, tak jsem byl strašně moc šťastný,” svěřil se Adam Janíček.

Šťastný pravděpodobně bude také laureát jubilejního 60. ročníku. Ten se publiku společně s vítězi jednotlivých kategorií představí 12. května koncertem v Roškotově divadle.

Tam byl v rámci festivalu “Kocianovo Ústí” vzdán hold Emě Destinnové. Její party za klavírního doprovodu Ladislavy Vondráčkové zazpívala Andrea Tögel Kalivodová.