LANŠKROUN – Zvuk bubnů rozléhající se po zámecké zahradě dával tušit, že se chystá slavnostní okamžik. Tím mělo být zahájení 3. ročníku “Hlínafestu”. Úvod jeho letošního pokračování obstarali žáci a učitelky výtvarného oboru ZUŠ Jindřicha Pravečka výstavou nazvanou “Rajská zahrada”.

Výjevy z Edenu přilákaly pozornost stovek návštěvníků. Ty přivítalo vedení lanškrounské radnice a partnerských měst v čele se starostou Radimem Vetchým. “Návštěvnost je z mého pohledu úžasná. Jsem rád, že vydrželo počasí,” řekl starosta města Radim Vetchý.

Počasí přálo i dětské herně, kde se vyřádili nejmenší návštěvníci. Další bod programu byl také věnován především dětem. Ty měly možnost zhlédnout pohádku “O chaloupce z perníku”, i když v upravené verzi “Divadla Fígl”.

Na originalitu a kreativitu vsadili v předchozích ročnících i hlavní aktéři “Hlínafestu”, tedy sochaři. Matouš Háša už své dílo v Lanškrouně má, společně se dvěma kolegy zkrášlí město i letos. “Sochaři budou tvořit na téma, které si s ohledem na prostor zvolí sami. Prostory zatím neprozradím, myslím si, že by to ještě mohlo zůstat tajemstvím,” uvedl starosta Vetchý.

Výsledky snažení sochařů budou k vidění 13. srpna, kdy bude “Hlínafest” ukončen.