ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Divadelní soubor Veselé zrcadlo vystoupilo před publikum v Malé scéně se zdramatizovanou koláží textů Ivana Wernische.

Neobvyklá divadelní inscenace byla obohacena o efektní světla, hudbu, ale i neotřelými rekvizitami, které představení dodaly na originalitě. Jedenáct studentů z Gymnázia Ústí nad Orlicí se společnými silami a s pomocí Lenky Janyšové pustilo do zdramatizování textů českého básníka Ivana Wernische. K divadelní inscenaci došlo náhodou, neboť prvotní plán s texty byl poněkud jiný.

Mladým hercům Wernischova poezie, která se podle odborníků vyznačuje snovostí a neologismy natolik učarovala, že se rozhodli z částí jeho sbírek poskládat divadelní koláž, značně připomínající absurdní drama. O tom, že si herci s dramatem opravdu vyhráli, svědčila i promyšlená scéna se světelnými efekty, decentní kostýmy, neobvyklé rekvizity jako byl například metronom a hudba Pohřební kapely.

Samotný děj se skládá z jednotlivých střípků osudů několika postav. Dále je celá hra protkána snovými vizemi, takže je vlastně na každém, jak daný výjev pochopí. Právě to byl pro divadelníky opravdový oříšek. Diváci, kteří zhlédli půlhodinové představení divadelního souboru Veselé zrcadlo, zaplnili hlediště Malé scény více jak z poloviny.