ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Podruhé v novodobé historii se do Ústí nad Orlicí sjela amatérská činoherní a hudební divadla z celých východních Čech, aby bojovala o postup do celonárodní přehlídky. Krajská postupová přehlídka Orlická maska se konala po tři dny v Malé scéně a v Roškotově divadle.

Slavností zahájení se konalo ve čtvrtek večer v Malé scéně. Na přehlídku se sjely soubory z různých koutů východních Čech ať už z Pardubic, Hradce Králové nebo i Lanškrouna či Rychnova nad Kněžnou. Krajskou přehlídku zahájil populární “Limonádový” Joe Jiřího Brdečky v podání Divadelního spolku Tyl. “Pan Brdečka by se možná divil, jaké písničky tady zazní v jeho hudební komedii, ale naše krédo je: Budeme bavit lidi, ale budeme se bavit sami,” řekl pro OIK TV předseda DS Tyl Rychnov nad Kněžnou Josef Koráb. Právě tato parodie na spaghetti westerny je jednou z nejhranějších inscenací ochotnických divadel. Mezi dalšími se o postup ucházeli ochotníci z Letohradu s další velmi úspěšnou inscenací a to muzikálem “Noc na Karlštejně”.

Domácí Vicena se přehlídky také zúčastnila. Do bojů o postup poslala hned dvě inscenace. Komedii “Natěrač” v podání mladé části souboru a další komedii “V rytmu tanga”, kterou režíroval a ve které také hrál předseda souboru. Vicena si odnesla čtyři čestná uznání, dvě za Natěrače a dvě za V rytmu tanga.

Na konci každého představení došlo na jeho zhodnocení samotnou porotou. V té zasedli Vladimír Fekar, Eva Spoustová, Alexandr Gergar a ikona českého divadla profesor Jan Císař. “Porota, která vlastně je povinnou součástí této přehlídky, má právo nominovat jeden soubor na celostátní přehlídku do Volyně nebo může doporučit jakékoliv množství divadelních představení,” řekla pro OIK TV tajemnice poroty Lenka Janyšová. Do celostátní přehlídky porota nakonec nominovala Divadlo EXIL Pardubice s divadelní hrou “Perfect days” a doporučila Soubor Black out Divadla Jesličky Josefa Tejkla Hradec Králové s inscenací “Bezkyslíkatí”.