ČESKÁ TŘEBOVÁ – Jedno z nejlepších slovenských amatérských divadel přijalo pozvání českotřebovského Kulturního centra a přijelo představit svou novou tragikomedii Zápisky dôstojníka Červenej armády. Příběh ztvárnili čtyři herci, hlavní hrdina přitom po celou dobu hry neopustil jeviště.

Mnohonásobně oceněné Divadlo Commedia Poprad složené z amatérských herců přijalo pozvání a již po několikáté zavítalo se svým představením do České Třebové.

Herečka Popradského divadla Veronika Žoldáková se dlouhodobě podílela na utužování vztahů mezi Českou Třebovou a spřáteleným městem Svit. A právě ona stála za pozváním tohoto divadelního souboru. Tentokrát zde zahráli příběh, jehož hlavní postavou byl ruský poručík Zubov, připravený splnit všechny Stalinovy rozkazy. Ten poprvé překročil hranice a  dostal se do Polska, kde se poprvé setkává s detaily, které jsou pro nás běžné. Například poprvé viděl kohoutky na teplou a studenou vodu.. Termosku považoval za granát a pro svou neznalost zabil muže, který měl tu smůlu, že s ním cestoval stejným vlakem.

Důstojník vnímal polský lid jako podřadný a vyjadřoval se vůči němu hanlivě. Naopak Stalina a Hitlera považoval za svou modlu. Vývoj událostí však poručíka přinutil ke změně názorů. Nejen, že se náhle musel ukrývat před svými idoly, dokonce našel pomoc u polské ženy. Vážné situace však vyvrcholí tím, že tuto ženu, která se o něj starala jako o vlastního syna, zabije.

Celé představení se odehrávalo v jediném dějství a poručík Zubov za celou dobu neopustil jeviště. Na jediné pohovce sehrála hlavní postava cestování vlakem, koupání ve vaně či posezení v obývacím pokoji.

Hra byla založená na tom, že více herců hrálo více rolí. Pět herců tak mohlo zahrát příběh o dvanácti postavách. Přestože se jedná o amatérský soubor, inscenaci o důstojníkovi, který prožívá vnitřní přerod už představil publiku na domácí půdě, v Maďarsku i Srbsku a nyní ho zahrál také v českých městech.