LANŠKROUN – Divadelní soubor “Škeble” působící při Gymnáziu Lanškroun uvedl novou hru. Tentokrát si režisér a studenti vzali na paškál prostředí, které velmi dobře znají. Děj se totiž točil okolo jednoho učitele tělesné výchovy.

Hlavní postavou byl nemotorný tělocvikář Jaromír Kotěra s tituly před i za jménem. “Ta hra je trošku o bezradnosti školství. Ten příklad dispraktika tělocvikáře je jenom malý střípek, a navíc relativně nepravděpodobný, na druhou stranu, dějí se neuvěřitelné věci,” uvedl autor hry a režisér Jan Střecha.

Mohlo by se zdát, že gymnazisté si ve hře kritizující současný stav českého školství zahrají s chutí. Ta jim sice nechyběla, ale představitel hlavního anti-hrdiny se přece jen trochu obával, jak jeho postavu publikum přijme. “Zatím ho lidi měli dost rádi, tak z toho jsem šťastný, to byl v podstatě jediný můj strach. Ale jinak se hraje relativně dobře, protože vždycky se lépe hrají postavy, které mají chyby. Jsou takové lidštější, realističtější,” řekl Filip Dvořák, představitel Mgr. et Bc. Jaromíra Kotěry, Ph.D.

Vzhledem k tomu, že podobné typy jsou asi zastoupeny v každé profesi, možná se už teď rýsuje téma některého z budoucích představení.