ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Divadelní hra Naši furianti dobila Roškotovo divadlo. Jako další premiéru si ji vybrala  Vicena pod režijním vedením Lenky Janyšové. V jedné z hlavních rolí starosty Dubského mohli diváci vidět současného starostu města Petra Hájka.

Děj Našich furiantů posunula režisérka do současnosti a není náhodou, že v roli jedné z hlavních postav je také současný starosta, který se na divadelní prkna vrátil po osmi letech, ztvárnil starostu Dubského. Ten s prvním radním sváděl neustálé “žabomyší války” o to komu dají svůj hlas ve volbě nového ponocného, nebo o to, co jejich děti Verunka a Václav přinesou do společného svazku.

Jak už je pro režisérku typické, oprostila představení od téměř všech kulis. Divákovu pozornost tak od hereckých výkonů nic neodtrhává a může se soustředit na vtip, kterého dosáhla výběrem herců. Kdo jiný by mohl lépe sehrát choť starosty Dubského, než manželka starosty Hájka.

Celkem se na scéně vystřídalo třicet tři herců ze souboru Vicena, gymnazisté Veselého zrcadla z Ústí nad Orlicí a herci jako je Saša Gregar či Věra Hájková.

Dramaturgické úpravy se chopil Alexandr Gregar, který do hry nově vnesl například hudební prvek v podobě východočeských písní. Premiéru v Roškotově divadle zhlédl zaplněný sál.