ilustrační foto

ORLICKOÚSTECKO – Krádež lanové propojky a přerušení u stykového transformátoru propojovacího lana mohlo mít za následek železniční nehodu na trati v České Třebové.

Neznámý pachatel na koleji železničního koridoru u odbočky Parník v České Třebové odcizil u jedné z výhybek dvakrát čtyři metry měděné lanové propojky a u stykového transformátoru přerušil propojovací měděné lano o délce 15 metrů. Porucha na zařízení se okamžitě signalizovala Centru dálkového provozu v Praze a návěstidlem byla automaticky dána návěst stůj, což zastavilo jedoucí nákladní vlak ve směru od železniční stanice Dlouhá Třebová.

Díky včasné signalizaci se zabránilo neštěstí. Zloději druhotných surovin si patrně neuvědomují, jak krádeží hazardují se životy osob pracujících nebo se přepravujících pomocí železniční dopravy.

Na místě jsme zjistili a zajistili stopy, které by mohly vést k pachateli krádeže. Škoda bude vyčíslena odborným ohodnocením poškozeného zařízení. Za přečin krádež a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti hrozí neznámému pachateli až dvouleté vězení.

por. Bc. Lenka Vilímková
tisková mluvčí