LANŠKROUN – Zastupitelé města se sešli o letních prázdninách. Jednání se zúčasnilo 15 zastupitelů z 21. Nejzásadnějším bodem, který nesnesl odkladu, bylo navýšení rozpočtové položky soudní spory.

“V této položce nemáme tak velkou částku, kterou bychom potřebovali pro vyřešení situace, která nastala, dá se říci nečekaně. Došlo k rozhodnutí krajského soudu, kdy po obdržení rozsudku musíme do třech dnů zaplatit částku, kterou nám určil soud a jsou to čtyři milióny,” řekl pro OIK TV starosat města Radim Vetchý (Lanškrounské fórum).

Všichni přítomní zastupitelé s návrhem navýšení položky souhlasili. Jedná se o patnáctý a poslední ze soudních sporů s Gurman S, které vznikly v minulém volebním období mezi lety 2010 a 2014. “Já už v minulém období volebním, když jsem byl i v radě města, tak jsme tyto spory řešili a opravdu není jiné východisko než se takhle vypořádat,” řekl pro OIK TV zastupitel města nezávislý za TOP09 Stanislav popelář. Ale současné vedení nenechá poslední spor se společností Gurman S jen tak. “Určitě budeme řešit tuto poslední záležitost, kdy vlastně budeme platit částku čtyři miliony. Protože by se mohlo jednat o škodu, která městu vznikla,” dodal pro OIK TV Vetchý.

Co se týká soudních sporů bylo v minulosti město velmi čilé. Nyní se počet soudních sporů blíží k nule. “Město Lanškroun v současné době ještě veden jeden soudní spor a to se společností Metrostav ohledně atletického stadionu,” řekla pro OIK TV právnička Městského úřadu Lanškroun Andrea Šilarová. Ten je ve výši zhruba šest a půl milionů.

Ve svých vstupech veřejnost poukazovala na skluz v udržování veřejné zeleně, jízdu cyklistů po chodníků a přechodech či se mluvilo o odpadech a kontejnerech. Tajemník seznámil s novinkou, jelikož k poslednímu srpnu zanikne odbor vnitřních věcí. “Část agendy se přesune do oddělení kanceláře starosty a tajemníka a zbývající část agendy se přesune do stávajícího odboru Živnostenský úřad, který se nově přejmenuje na odbor Správních agent obecný a živnostenský úřad,” řekl pro OIK TV tajemník Městského úřadu Lanškroun Jaroslav Brandejs.

O projektu nového informačním centra s veřejnými záchodky, který neprošel na červnovém jednání, se bude jednat na zastupitelstvu, které je naplánováno na středu 13. září.