LANŠKROUN – Na lanškrounském náměstí Jana Marka Marků mají novinku. U radnice byla vybudována kamenná osa, na níž jsou vyobrazena významná data a události z historie města.

Na lanškrounské náměstí bylo nově umístěno 28 významných mezníků. Nápad na jejich vybudování vzešel z komise pro cestovní ruch.

Vybrat ani ne třicítku toho nejdůležitějšího z několika set leté historie města, není pochopitelně nic jednoduchého. Výběr dostala na starosti ředitelka Městského muzea. “Bylo to těžké, takže jsem vzala tužku a škrtala jsem a dumala jsem hodně dlouho, co je tedy to nejdůležitější, ale ono se to potom poskládá jako mozaika,” řekla ředitelka Městského muzea Marie Borkovcová.

Připomenuta jsou ta nejzásadnější data. Základní osa čítá 23 mezníků, kolmo na ni je ještě 5 dalších významných dat. Na nich je připomenut lanškrounský rodák Jan Marek Marci. Jako materiál, který by měl odolat všem nástrahám, byla vybrána africká žula. Náklady na vybudování se vyšplhaly na necelý čtvrt milionu korun.

Časová osa by podle vedení města měla být pro návštěvníky zajímavým prostředkem k seznámení se s historii města, nebo možností jak okořenit výuku žáků na prvním stupni základních škol.