ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mezinárodní šestidenní závody minikár se letos opět jely na Andrlově chlumu. Za volant jednomístných čtyřkolových vozidel pohybujících se díky gravitaci usedlo pět desítek jezdců.

Tento bezmotorový sport přilákal na Andrlův chlum u Ústí nad Orlicí jezdce z České republiky i ze Slovenska. V šestidenní soutěži startovalo celkem pět desítek jezdců v závodu jednotlivců i družstev.

Závodníci byli rozděleni do šesti kategorií podle věku. “Tady na tom kopci letos jsou děti, kterým jsou čtyři roky a zároveň i sedmdesátiletí pánové,” uvedla ředitelka závodu Petra Švajdová.

Samotná trať měřila 500 metrů. Každý účastník zajel tři závodní jízdy, ze kterých se dva lepší časy sečetly. Tento součet určil pořadí. “Na trati jsou tři slalomové úseky, jezdíme na červenou a zelenou plechovku, jezdec musí absolvovat všechny tři slalomy, poté, když neprojede tak, jak měl nebo shodí některou z plechovek, tak je penalizován dvěma vteřinami k tomu času,” vysvětlila Petra Švajdová.

Ve svých kategoriích získali poháry pro nejrychlejší jezdce František Středa, Adam Středa, Jan Šimůnek a Petr Melša všichni z ÚAMK Automotoklubu Škoda, Lukáš Bodinek z Minikár klubu Hlubočky a Lucie Brožková z Autoklubu Ústí nad Orlicí. V celkovém pořadí závodu družstev první místo vybojoval tým Elišky Slavíkové.