ČESKÁ TŘEBOVÁ – Městské muzeum Česká Třebová vystavuje svatební šaty, které byly v módě od začátku 19. století po současnost. A není to jen o módě, dozvíte se řadu zajímavých věcí. Tak například. Věděli jste, že do nedávna nevěsty nosily barevné svatební šaty?

Muzeum vystavuje více než čtyři desítky svatebních šatů, dobové svatební fotografie a řadu slavnostních doplňků. Ty pochází z místních sbírek, okolních muzeí i od soukromých sběratelů. “Móda bílých šatů přichází z Anglie po roce 1840, kdy se v bílém vdávala královna Viktorie,” uvedla ředitelka Městského muzea Česká Třebová Jana Voleská. Do té doby nevěsty oblékaly barevné šaty. Důvod byl prostý. Šaty na jedno použití by se jim nevyplatily. “Na českotřebovsku běžně barevné šaty až do konce 19. století, máme tady nejstarší z našich sbírek z roku 1889 a jsou z našich sbírek, a ty jsou dokonce černé,” doplnila Jana Voleská.

Vývojem prošly také obřady. Například za socialismu nebyly uznávány jiné sňatky než ty na radnici. Případná svatba v kostele nebyla oficiální. Páry tak musely absolvovat oba obřady. Šaty z takovéto dvojí svatby své maminky zapůjčila Marie Kuldová: “Dopolední šaty byly ten třídílný kostýmek a po obědě byl obřad v kostele a to už jsou ty šaty krátké sice z roku 63.”

Pokud vás zajímá, které vystavené šaty jsou nejzajímavější, je to litomyšlský kroj. “Právě ty lidové vrstvy, nebo ty nevěsty se vdávaly v kroji a ten kroj je z počátku 19. století,  takže to je úplně unikátní záležitost,” doplnila Jana Voleská.

Navíc výstava láká na možnost vyzkoušet si několik svatebních šatů či obleků. Navštívit ji můžete až do 3. září.