LITICE NAD ORLICÍ – Nevíte kam na výlet? Máme pro vás jeden typ a není nutné cestovat daleko. Jednou z možností, kam vyrazit, může být hrad Litice. Ten je po problémech se stěnou bývalého severního paláce opět otevřen veřejnosti.

Řada lidí má stále v paměti uzavření litického hradu v nedávné době. V letošním roce je otevřeno v běžné návštěvní době a oprava stěny bývalého severního paláce je těsně před dokončením. Hrad, který byl založen někdy koncem 13. stol. tak nyní opět slouží veřejnosti.

O prázdninách je možné jej navštívit od úterý do neděle mezi devátou a sedmnáctou hodinou. Dospělý za vstupenku zaplatí 80 Kč a mládež 60, děti do 6 let mají vstup zdarma. “Z vyhlídkové věže je výhled směrem ke Králickému Sněžníku a je také vidět pěkné údolí řeky Divoká Orlice a to je i další důvod pro pozvánku na hrad, je to dobré spojit s túrou, s pěší turistikou,” řekl kastelán Dalibor Urban.

Pokud se rozhodnete přijet vlakem, nic jiného než krátká procházka vám nezbyde. Od vlakové stanice „Litice nad Orlicí“ mezi Žamberkem a Doudlebami nad Orlicí je hrad vzdálen asi 1,5 km. Třetinu této vzdálenosti budete muset ujít, pakliže se rozhodnete přijet autem a zaparkujete přímo pod hradem.

Hrad Litice Litice nad Orlicí 564 01 Žamberk