ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V úvodním dějství třetího ročníku tenisového turnaje Rieter Open je dobojováno. Zatímco titul za vítězství ve čtyřhře zůstal v českých rukách, trofej a finanční odměna za triumf v „singlech“ putují do Švédska.

Po prvním setu semifinálového zápasu ve dvouhře by si na vyslance ze země tří korunek vsadil asi málokdo. Švéd Jonathan Mridha na orlickoústeckých kurtech prohrál s Čechem Vítem Kopřivou 6:1. Ve druhé sadě se karta obrátila, když druhý jmenovaný hráč padl po výsledku 2:6. Postup do finále Mridha stvrdil vítězstvím 6:3 ve třetím setu.

Druhým finalistou se stal nejvýše nasazený hráč Rieter Open. Levoruký český tenista Marek Jaloviec si ve dvou setech 6:1 a 6:4 poradil s Dennisem Novakem z Rakouska.

Před dokončením tajenky turnaje ve dvouhře bylo třeba uzavřít jiný příběh. Ten ve finále čtyřhry napsaly dvojice Marek Gengel/Matěj Vocel z České republiky a Dennis Novak/Thomas Statzberger z Rakouska.

V duelu prvních a druhých nejvýše nasazených párů nakonec favorit nezvítězil. Rakušané sice získali první set výsledkem 7:6, ale druhá sada byla jednoznačnou záležitostí Čechů, kteří ji vyhráli 6:1. Triumfu dosáhla dvojice Marek Gengel a Matěj Vocel vítězstvím 16:14 v supertiebreaku.

Zejména o tenise se hovořilo během tradičního setkání sponzorů a partnerů turnaje a jeho finalistů, které do Hernychovy vily pozval starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Nejen on se těšil na vrchol celé akce.

Podle papírových předpokladů byl favoritem Marek Jaloviec. Turnajovou jedničku vyzval Jonathan Mridha, který se do finále probojoval z kvalifikace. Švédský tenista nakonec svou pouť turnajem zakončil vítězně. Marek Jaloviec mu podlehl po setech 3:6 a 4:6.

V Ústí nad Orlicí je dobojováno, ale Rieter Open pokračuje v Pardubicích. Tam bude vítěz dekorován v sobotu 15. července.