ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zhroucení střechy nové sportovní haly v České Třebové dostalo toto město do většiny světových médií. O událost se kromě novinářů a veřejnosti zajímala také Policie, která nyní vznesla obvinění.

Ve sportovní hale, jejímž investorem je Pardubický kraj bylo v době zhroucení střechy na 80 lidí. Nikomu se tehdy nic vážného nestalo, škoda byla později vyčíslena na zhruba 16 milionů korun. Nyní Policie vznesla obvinění vůči dvěma lidem, konkrétně jsou viněni z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným až osmiletý pobyt ve vězení. Podle serveru irozhlas.cz se má jednat o osoby z okruhu subdodavatelské firmy, konkrétně projektanta střechy a nezávislého statika. Generálním dodavatelem stavby byl Profistav Litomyšl, střechu haly ale stavěla firma Cecolegno jakožto subdodavatel. Tato společnost se prý rozhodla stavět podle vlastního projektu. “Oni nevzali projekt, který byl zhotoven generálním projektantem a jako subdodavatel řekli, že si vyhotoví svůj vlastní projekt, své vlastní statické výpočty, svoji vlastní výrobu a svoji vlastní instalaci,” řekl OIK TV vedoucí majetkového odboru, stavebního řádu a investic Krajského Úřadu  Pardubického kraje Michal Votřel.

Firma Cecolegno na sebe podala v polovině května insolvenční návrh spojený s návrhem na prohlášení konkurzu. V odůvodnění mimojiné uvedla, že důležitou roli sehrála právě zakázka v České Třebové.

Jak pád střechy, tak insolvenci subdodavatelské společnosti budou v následujících měsících a spíše letech řešit soudy. V České Třebové by v polovině srpna měla začít obnova sportovní haly a na prosinec tohoto roku je prý plánováno její opětovné otevření. Použity by tentokrát měli být dřevěné plnostěnné vazníky namísto původních příhradových.