ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Pět studentek grafického oboru uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí zahájilo před koncem školního roku výmalbu podchodu na železniční stanici.

Za podpory města byla zahájena výmalba podchodu originálními motivy. Do konce školního roku sice zbývalo pouze málo času, i tak studentky stihly vytvořit řadu maleb. Využívají malbu v šedý škále a jako ozvláštňující akcent barevný bude vždycky jedna barva, v tuto chvíli jsme zvolili takovou žlutooranžovou,” popsal Bohuslav Špaček, vedoucí oboru grafického designu SŠUP Ústí nad Orlicí.

Jeden ze vstupů by měl být celý vymalován motivem, který se inspiruje například vesmírem. Nicméně cestující tady nepotkají jen figurky ze snového světa, ale také postavy z běžného života nebo motiv přírody. Při těchto všech motivech by malby měly působit jednotně. Propojení má na starost studentka, která vytváří plynulé přechody pomocí ornamentů.

Aby projekt mohl odstartovat, muselo dojít ke shodě umprumky, města, SŽDC a sdružení, které zachránilo historickou nádražní budovu. “SŽDC povolilo malby v podchodu, to zařídili lidi ze sdružení a město bude financovat vlastně materiál,” vysvětlil Bohuslav Špaček.

Sotva se s výmalbou začalo, byla přerušena prázdninami. Pokračovat se bude zase v září. “Až padne chlad tak se tady nebude dát pracovat, takže to tady přerušíme, uděláme druhý výběrový řízení na naší škole a v podstatě budeme pokračovat dál,” uzavřel Bohuslav Špaček. Škola tak plánuje pokračovat v projektu několik let. Podílet by se na něm mělo více ročníků.