ORLICKOÚSTECKO – Pokud jste nechali výběr dovolené na poslední chvíli a stále váháte kam vycestovat, možná vás inspiruje naše reportáž. Jaké dovolené letos frčí, jsme zjišťovali v České Třebové, Lanškrouně a Ústí nad Orlicí.

Zatímco jedni nedají dopustit na dovolenou v České republice, jiní vyráží do zahraničí. U námi navštívených prodejců zájezdů se letos setkávají s výrazným nárůstem zájmu o zahraniční dovolené. Je tomu tak i v České Třebové. “Nikdy jsme neprodali více zájezdů než letos v předprodeji. Za vším je asi potřeba vidět ekonomiku,” vyslovil domněnku vedoucí provozovny jedné z českotřebovských cestovních agentur Michal Franc.

Ze zahraničních pobytů tady lidé dávají přednost těm u vody. “Jako každý rok lidé preferují z České republiky zájezdy do Egypta kvůli moři,” doplnil Michal Franc.

U lanškrounského prodejce zájezdů mají podobnou zkušenost, i tady lidé poptávají především pobyty u moře. “Tento rok má velký nárůst Egypt a potom jsou to stálý destinace jako Řecko, Chorvatsko, Itálie,” jmenovala Kateřina Dvořáková, pracovnice jedné z lanškrounských cestovních agentur. Letos ale lákají i pobyty u nás a ve středozemí. “Především poznávací zájezdy v Čechách, na Slovensku,” uvedla Kateřina Dvořáková.

Také v Ústí nad Orlicí jsou dva protipóly. Zahraniční dovolená proti té domácí.Mnohé děti jedou na tábory, některé k prarodičům a jiné s rodiči na společnou dovolenou. Dorost čekají brigády, výlety po Česku i dovolená s rodiči.

Stále více také stoupá počet těch, kteří objevují sousední Polsko. Je tam levně. Navštívit lze řadou atrakcí od horských masivů, rozsáhlá jezera, historická města a místa až po Baltské moře s dlouhými písčitými plážemi.