ilustrační foto, leguán kubánský, zdroj: internet

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Leguána, který utekl majiteli, odchytávali hasiči v Hylvátech v ulici Dukelská v Ústí nad Orlicí v neděli 9. července v 21.05 hodin. Majitel věděl, že leguán se dá ochočit a nechá se venčit jako pes. Toho také majitel využil a zvíře úplně poprvé z terária pustil a venčil venku na vodítku. Ovšem nikdo nečekal, že leguán se obojkem protáhne a uteče do nejbližší koruny stromu. Ještěr se usadil na stromě zhruba ve dvacetimetrové výšce, kde se v posledních minutách vyhříval na zapadajícím slunci. Přístup k místu byl velmi komplikovaný, ba přímo nemožný. Navíc se brzy začalo stmívat. Hasiči tak neměli šanci leguána ani spatřit, protože dokonale splynul s okolím díky svému zabarvení.

Leguán tedy vyhrával nad hasiči 1:0. Jak je ale známo, hasiči se jen tak nevzdávají, a tak na místo přijeli ještě jednou, a to v pondělí 10. července ještě před šestou hodinou ranní. Leguánovo zbarvení zprvu opět nedávalo hasičům šanci. Jak je známo leguán přebývá nejraději na vysokých stromech a velmi dobře šplhá. Leguán má rád teplo, a když teplota klesne, nikam se nepohne. Toho také hasiči využili. A s „lovem“ leguána také začali na stejném místě jako v neděli po soumraku. A tentokrát byli hasiči úspěšní. Ještěr byl skutečně úplně na stejném místě.

Dva hasiči lezci vylezli do koruny stromu a museli ve dvacetimetrové výšce uříznout větev, na které ještěr seděl. Po uříznutí větve leguán spadl i s větví na zem a než se stačil zorientovat, spolu s majitelem jsme ho odchytli,“ říká velitel zásahu a lezec v jedné osobě nprap. Petr Brůna z HZS Ústí nad Orlicí.

Hasiči tak skóre rychle srovnali na 1:1.

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje