ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Další cenný úspěch připsal na konto ateliér Designu produktů a obalů Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí. Pod vedením architekta Bohuslava Horáka, vedoucího oboru, se trojice studentů zúčastnila třetího ročníku celostátní soutěže Design School Award. Na ten se letos přihlásilo devět středních a vyšších odborných škol, porota vybírala z devětatřiceti návrhů.

Předmět pro osobu blízkou

Letošním tématem byl návrh předmětu pro osobu blízkou. „Soutěžící mají za úkol navrhnout předmět plný radosti a vášně, který je vhodný pro osobu blízkou. Produkt není omezen rozměry ani materiálem a součástí odevzdání by měla být i odprezentovaná koncepční rovina,“ uvádějí na svých internetových pořadatelé, mezi nimiž figuruje například historik a teoretik umění Kamil Nábělek, vedoucí Ateliéru grafického designu FAVU VUT v Brně Mikuláš Macháček či Czech Grand Designér roku 2014 Jakub Janďourek. „Cílem soutěže je najít mezi studenty talentované a kreativní designéry, dát jim šanci získat zkušenosti a pomoci nalézt i uplatnění v praxi,“ dodávají dále.

Orlickoústeckou „umprumku“, která si před nedávnem připomněla 125 od založení školy, může těšit skutečnost, že se mezi čtyři oceněné práce dostala také jedna její.

Lepší byla jen soutěžící z Ostravy

Vynikajícího úspěchu dosáhla designérka Eliška Dytrtová, která se do soutěže přihlásila s nástěnným osvětlovadlem z papíru. Odborná porota jí přiřkla druhé místo, úspěšnější byl pouze elegantní návrh mýdlenky Nely Kuhnové ze Střední umělecké školy v Ostravě. „Eliščina práce uspěla díky flexibilitě, kterou v sobě skrývá, a má velký potenciál rozvíjení,“ okomentoval výsledek své svěřenkyně očividně spokojený vedoucí ateliéru Bohuslav Horák.

Rovněž odborní porotci ocenili práci, která splnila jeden z hlavních cílů soutěže. Finální výrobek by totiž měl splňovat požadavky na funkčnost, inovaci a možnost průmyslového využití. Podmínka, aby šel návrh také vyrobit, byla v tomto případě beze zbytku naplněna. „Eliška Dytrtová ze Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí se snažila svému osvětlovadlu vdechnout příběh nebo obraz, který by byl člověku blízký. Například obraz oblíbeného místa, zvířat nebo významných dat. Pomocí vrstvení papíru získal obraz snový nádech. Jako hlavní materiál zvolila papír pro jeho rozsáhlé vlastnosti a dostupnost. Jednotlivé vrstvy papíru k sobě slepovala dle jednotlivých motivů. Vzniklo dílo účelné a nápadité, vizuálně nekomplikované a přitom působivé. Autorka myslela také na minimální náklady spojené s výrobou,“ uvádějí porotci ve svém hodnocení.

Kromě finanční prémie může Elišku Dytrtovou těšit také fakt, že vítězové dostanou od pořadatele soutěže nabídku k uzavření licenční smlouvy ke komerčnímu využití svého díla.

Mgr. Jan Pokorný