ÚSTÍ NAD ORLICÍ – 125, tolika let se dožívá tento rok Střední škola uměleckoprůmyslová v Ústí nad Orlicí. Na minulý týden proto připravila řadu akcí. Při jedné z nich dokonce současný ředitel Zdeněk Rössler představil svého nástupce. Víte kdo jím bude?

Na programu byly hned tři výstavy. V Roškotově divadle byly k vidění fotografie, v Malé scéně oděvy. Na třetí, v Galerii pod radnicí, byly předvedeny v jedné místnosti práce bývalých studentů a ve druhé těch současných. Studenty jsme mohli vidět také při akci na Mírovém náměstí, kde předváděli výběr aktivit, kterým se věnují v rámci studia.

Milena Bravermanová si v Malé scéně připravila přednášku o tkanině z hrobky českých králů, která byla nalezena začátkem roku při přípravě oslav ve školních prostorách. Originál jste si mohli prohlédnout na dnech otevřených dveří. Promluvil o něm také budoucí ředitel umprumky Zdeněk Salinger: “Fragment jsme nabídli kanceláři Pražského hradu a byl přijat a s tím souvisí i záštita prezidenta republiky nad těmito oslavami a tento fragment po rekonstrukci a konzervaci je vystaven tady”.

Oslavy výročí pak vyvrcholily setkáním absolventů v Roškotově divadle, které se konalo za účasti zástupců města a Pardubického kraje. Všichni společně si připomněli historii školy, která byla založena již v roce 1882. V rámci tohoto setkání byl všem zúčastněným představen Zdeněk Salinger, jako budoucí ředitel umprumky.