ČESKÁ TŘEBOVÁ – A je to tady! Po celý týden se v České Třebové sportuje a baví. 19. ročník Týdne sportu o proti zvyklostem již začal v neděli. To se na Staré náměstí sešli fanoušci hudební skupiny z našeho regionu Stopangin, aby oslavili její výročí.

V neděli zahrály dvě českotřebovské skupiny, OurAS (ouras) a Stopangin. Tato big beatová sestava slavící kulaté výročí v rámci vystoupení představila nejnovější album. Dnes se věnuje vlastní tvorbě, ale nebylo tak tomu vždy. “Začínali jsme před těmi 20 lety s nějakými převzatými věcmi, jako byl Olimpic, Katapult, a nevím ze zahraničního třeba Judas Priest,” zavzpomínal Jan Rybka, kytarista skupiny Stopangin.

Sportovat se začalo v pondělí. Mimo jiné na Pekláku. Tam na žáky v dopoledních hodinách čekala přetahovaná, shyby, běhy jednotlivců a štafetový běh do vrchu. Odpoledne se do sportovních aktivit mohla zapojit také veřejnost. Ve sportovním areálu Rybník se hrál volejbal, v herně Na Skále stolní tenis a ve sportovním areálu za vodou petanque. ”Máme za sebou první disciplíny, je pravda, že ten ranní běh byl výbornej, vyšlo počasí, což je vždycky strašně důležitý,” řekl hlavní pořadatel Týdne sportu Lubomír Vašina.

Na Starém náměstí se v podvečerních hodinách konalo vyhlašování nejlepších sportovců dne. Programem provázel tradičně Jan Čenský a Mirek Konvalina. K poslechu nejdříve zahrály českotřebovské kapely Ahaswer, Carramba a Poutníci. Doplňující program pak zajistily nejen dětské volnočasové spolky. Poté následovala kapela The Kredenc Revival ze Skutče. Večer uzavíral se svým doprovodem zpěvák, kytarista a hudební skladatel František Nedvěd. Ten letos oslaví sedmdesátiny. Návštěvníci večerního vystoupení uslyšeli písně jako Souhvězdí jisker a Kočovní herci.

Na další dny, jak už bývá zvykem, je připravena spousta sportování a zábavy. Vrcholem pak bude páteční závod O železného kohouta a večerní koncert skupiny Mňága a Žďorp.