ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Své realizace se konečně dočká dlouho diskutovaný projekt obnovy farské zahrady v Ústí nad Orlicí. Nebude ale tak velký, jak se původně předpokládalo.

Po mnoha úpravách farnosti a kostela dojde také ke zpřístupnění farských zahrad a jejich propojení s ulicí Husova u Roškotova divadla.”Po obou stranách kostela povedou takové zpevněné plochy, cestičky, kterými se vstoupí do toho meditačního prostoru a bude se moci dále také pokračovat k Roškotovu divadlu, ale také pro zájemce, kdo by chtěl, bude otevřena meditační kaple,” upřesnil Vladislav Brokeš, děkan Římskokatolické farnosti v Ústí nad Orlicí. Ta bude přestavěna z původní márnice a zasvěcena by měla být Janu Pavlu II. Mohla by tak sloužit i jako poutní místo. Mezi kapličkou a farou by pak mělo být místo určené pro setkávání farníků. “Součástí tohoto projektu samozřejmě bude i slavnostní nasvícení, veřejné osvícení, architektonické prvky, městský mobiliář a farnost jako sama o sobě” doplnil starosta města Petr Hájek. Vše dohromady má podle děkana vytvářet příjemnou atmosféru.

Původní projekt byl větší. Počítal například s vodním prvkem. Ten ale realizován nebude. K finanční stránce Petr Hájek řekl: “Investice bude stát zhruba sedm, osm milionů korun, samozřejmě náklady vzejdou z výběrového řízení, které v tuhle chvíli připravujeme, akce by měla být zahájena v letošním roce, ale termín dokončení předpokládáme až na jaře v roce 2018.” Na novou meditační zónu v centru Ústí nad Orlicí se tak můžeme těšit už v příštím roce.