PARDUBICKÝ KRAJ – Desítky kilogramů tabáku, tisíce kusů cigaret bez tabákových nálepek a ještě téměř tři čtvrtě hektolitru pašovaného alkoholu odhalili pardubičtí celníci. Daňový únik přesahuje 300 000 korun.

O víkendu 13. – 14.5.2017 celnická hlídka kontrolovala ve Svitavách osobní vozidlo s českou registrační značkou, v němž cestoval pětadvacetiletý muž. Při prověřování útrob automobilu, přišli na to, že je doslova napěchované tabákem, cigaretami a alkoholem.

Kartony s lihovinou řidič vezl v kufru. Cigarety ležely na místě spolujezdce, na zadních sedadlech a byly přikryté oblečením a černou látkou. Obdobně maskované byly pytle s tabákovou surovinou, které ještě celníci našli v dutinách karoserie a v prostoru pro rezervní kolo.

Muž se k nákladu nehlásil a tvrdil, že mu jej někdo naložil. Instrukce, kam má vše odvézt dostal prý během cesty vysílačkou, kterou mu namontovali při nakládce. Hlídce sdělil, že za riskantní cestu inkasoval slušný obnos a nepodstoupil ji prý poprvé.

Celníci podezřelé výrobky zajistili a převezli je na služebnu. Navážili více než 80 kilogramů tabáku, napočítali celkem 22 tisíc cigaret různých značek a 70 litrů alkoholu. Jelikož řidič neměl u sebe doklad o uhrazení spotřební daně a zboží nebylo opatřeno příslušnými kolky, celníci zboží hodnotili jako nezdaněné a vypočítali únik ve výši 340 tisíc korun českých.

V případu nyní šetří oddělení daňových podvodů, které prověřuje vlastnosti pašovaného zboží a další okolnosti.

Za krácení daně hrozí viníkovi trest odnětí svobody až na tři roky, přičemž bude muset uhradit dlužnou spotřební daň. Celní orgány zajištěné vybrané výrobky zničí.

por. Ing. Václav Kánský
tiskový mluvčí

[wzslider autoplay=“true“]