ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mladý módní tvůrce je soutěž pro žáky a žákyně základních škol, pomocí níž se na orlickoústecké „umprumce“ snaží posílit zájem o obor Design oděvů, který má v souvislosti s textilními dějinami školy vůbec nejdelší tradici. V roce 2017, kdy si SŠUP připomíná 125 let od svého založení, přilákala akce opět velké množství dětí, které si ve středu 10. května užily závěrečný pracovní fashion workshop.

Zajímavá zkušenost

Pod vedením pedagožek Jany Salabové a Kateřiny Sýkorové si návštěvníci ze základních i základních uměleckých škol nejprve prohlédli areál školy a seznámili se s vybavením odborných učeben. V oděvní dílně potom probíhala hlavní část programu. „Žáci vyráběli kabelky. Jejich úkolem bylo také navrhnout, vystříhat a ušít zajímavé struktury – vzory, které budou tašku zdobit. Se vším jim ochotně pomáhali studenti druhého ročníku SŠUP,“ uvedla Petra Žďánská ze Základní umělecké školy v Dobrušce, která své svěřence na fashion workshop doprovázela, a doplnila: „Průběh akce můžeme hodnotit jednoznačně pozitivně, celou akci považujeme za nesmírně zajímavou zkušenost.“

Spokojenost byla patrná také na vedoucí oboru Design oděvů Janě Salabové, jíž se podařilo zajistit sponzorský dar od svitavské firmy Fibertex. Její netkaný textil použili účastníci workshopu na výrobu tašek. „Musím říct, že jsem byla velmi příjemně překvapená, jak hezké tašky vznikly a že jsme je všechny dokázali dodělat. Na klauzury druhých ročníků bylo zadáno podobné téma, navazovali jsme na ně a měli to vyzkoušené,“ uvedla Jana Salabová z pedagogického sboru SŠUP.

Mgr. Jan Pokorný

[wzslider autoplay=“true“]