foto: Jaroslava Mudruňková

ÚSTÍ NAD ORLICÍ / VÍDEŇ – Hlavní rakouské město bývá cílem exkurzí žáků a pedagogů orlickoústecké „umprumky“ poměrně často. Obrovská historická tradice, nespočet kulturních památek a také skvosty nabité galerie a muzea představují pro účastníky exkurzí velké lákadlo. Ve středu 19. dubna se pod vedením vyučujících Marie Uhlířové a Jitky Kuběnkové vypravilo do Vídně čtyřicet žáků napříč jednotlivými ročníky.

Letos vynechali maturanty

O jednodenní zájezd k našim jižním sousedům byl tradičně velký zájem. Bezmála dvacet studentů tak muselo zůstat doma, protože kapacita autobusu byla zcela zaplněna. „Letošní maturanty jsme z celkem pochopitelných důvodů vynechali, aby se mohli připravovat na zkoušky. Ostatní umělecké třídy měly ovšem kompletní zastoupení,“ uvedla Jitka Kuběnková, jež kromě vyučování pořádá se svou kolegyní Marií Uhlířovou také přednáškové cykly pro širokou veřejnost.

Žáci umprumky navštívili nejprve Albertinu, kde je zaujala výstava kontroverzního malíře ze začátku 20. století Egona Schielleho. „Poté zhlédli stálou expozici, tedy Baltinerovu sbírku zaměřenou na umění 20. století, která je systematicky doplňována nákupy nových obrazů. Dále tam byly ještě další dvě výstavy současného umění,“ upřesnila Jitka Kuběnková.

Nejlepší umělecké muzeum ve střední Evropě

Druhou zastávkou ústecké výpravy bylo Uměleckohistorické muzeum Vídeň, které je podle slov Jitky Kuběnkové nejlepším svého druhu ve střední Evropě. „Najdete zde obrovské historické sbírky od starověkého Egypta, přes antiku až po klasické barokní obrazy nebo 19. století. Jsou zde vystaveni díla velikánů jako Tizian, Raffael Santi, Rubens, Rembrandt, Brueghel,“ doplnila pedagožka.

Úspěch dubnové exkurze dává tušit, že budou mít žáci zájem také o dvoudenní exkurzi v červnu. Její program ještě vyučující předmětu Dějiny výtvarné kultury společně ladí. „Už dnes máme přihlášených přes dvacet studentů, kteří s námi chtějí jet, i když zatím nevědí kam. To nás pochopitelně těší. Přes Velikonoce jsme již česko-polské pohraničí, kam bude exkurze směřovat, prozkoumaly a získaly pár zajímavých kontaktů. Myslíme si, že to bude stát za to!“ říká s nadšením Jitka Kuběnková.

Obavy z teroristických útoků

Na tradiční exkurzi se žáci z umprumky podívali až na třetí pokus, předchozí dva přes snahu jejich učitelek vyšly naprázdno. Na vině byla komplikovaná bezpečnostní situace. „Rodiče měli strach své děti pustit do Vídně kvůli teroristům. Budeme doufat, že je to za námi a naše tradice bude pokračovat!“ doufá Jitka Kuběnková.

Pozitivní reakce studentů dávají tušit, že by autobus do Vídně mohl vyrazit i příští školní rok. „Až na počasí, které díky silnému větru a sněžení bylo opravdovou překážkou v cestě z jedné výstavy na druhou, hodnotím exkurzi velice pozitivně. Na první výstavě mne velmi zaujaly především skici Leonarda da Vinciho, Rafaela Santiho a Michelangela Buonarrotiho, jež pro mě byly opravdu příjemným překvapením. Ale nezklamali ani trochu modernější umělci jako Pablo Picasso nebo Edvard Munch,“ sdělil svoje dojmy Dominik Puc, grafik z 2. ročníku, a doplnil: „Druhé muzeum, které jsme navštívili, bylo pro mě osobně ještě lepší z toho důvodu, že se v něm nacházela expozice antického Říma a především starověkého Egypta, o který jsem se vždycky zajímal. A bylo tam toho opravdu hodně od různých soch a kamenných destiček až po mumifikovaného krokodýla a místnost plnou sarkofágů.“

Mgr. Jan Pokorný

[wzslider autoplay=“true“]