ORLICKOÚSTECKO – Celostátní akce Noc s Andersenem, při které děti přespávají v knihovnách se již nadobro zabydlela v České Třebové a v Ústí nad Orlicí. Zato v Lanškrouně se konala vůbec poprvé.

Přespávání v knihovnách se každoročně koná u příležitosti výročí narození Hanse Christiana Andersena. Celostním tématem pro letošní rok byl komiksový Čytřlístek.

Lanškrounské děti akci v tomto rozsahu zažily poprvé. “Je to pro nás premiéra, s Andersenem jsme v knihovně ještě nikdy nepřespávali, měli jsme pouze večery,” upřesnila ředitelka Městské knihovny Lanškroun Linda Netušilová. Zamířila sem třída čtvrťáků ze Základní školy Dobrovského i s třídní učitelkou. Připravili si tady pro ně čtení Čtyřlístku, doplňování nedokončeného komiksu a vytváření vlastního komiksového příběhu.

Také v Ústí nad Orlicí se drželi celostátního tématu. Tady pro dvacítku dětí připravili detektivní hry. Hned při té první každé z nich napsalo své jméno a nakreslilo své oblečení. Po zamíchání lístečků pak měly navzájem vypátrat, kdo je na obrázku. Knihovna se do akce zapojila už posedmnácté.

V České Třebové se od celostátního tématu odchýlili. Děti se převlékly do kostýmů a vydaly se plnit úkoly do parku Javorka. “My jsme si pro letošní rok připravili pirátské dobrodružství, kdy děti se stanou, odvážnými piráty, musí splnit mnoho úkolů, aby došly nakonec k cíli, zachránily piráta Jacka a s ním získaly i poklad,” popsala program ředitelka Městské knihovny Česká Třebová Gabriela Boháčková.

Sedm desítek dětí v námi navštívených knihovnách zažilo netradiční noc s komiksovými nebo jinými příběhy.