ilustrační foto, zdroj: internet

BANSKÁ BYSTRICA (SLOVENSKO) / ČESKÁ TŘEBOVÁ – Třetí únorový víkend jsme odjeli s 8 dětmi na mezinárodní turnaj do Banské Bystrice. Pro všechny to byla obrovská zkušenost, i když s ne zcela pozitivním koncem. Turnaj byl velmi dobře obsazen, přijelo 585 závodníků ze 12 zemí.

První se na slovenském tatami představila Kristýna Štusáková, která sice své zápasy prohrála, ale minimálně ve 2 zápasech měla dobré šance soupeřky udolat. Kristýnu chválím za předvedený výkon a určitě bude vzpomínat na soupeřky z Ruska, Maďarska a Slovenska. Jako druhý nastoupil na tatami Lukáš Hübl, který nezachytil nástup svého soupeře z Kosova a upadl na chvat Seoi nage. Lukášův soupeř však Lukáše vytáhl do oprav, kde měl dobrý začátek druhého zápasu proti domácímu závodníkovi. Ten ho však po boji chytnul do držení a turnaj tak pro Lukáše skončil. Třetím a největším želízkem v ohni byla Petra Vážková, která dokázala zvítězit 3x a nestačila pouze Emě Fízelové z domácí Dukly BB ve finále. Odvezla si zaslouženou stříbrnou medaili. Jako čtvrtý zasáhl do bojů Matěj Řezníček, který však vypadl a soupeř ho již do oprav nevytáhl.

Pak se již začali prát mladší žáci a žákyně. Petra Karastojanová dokázala ve své kategorii jedenkrát zvítězit a také ve třetím utkání sahala po vítězství a po možné bronzové medaili. Rozhodčí ji však nepochopitelným způsobem poškodili a Petra tak skončila čtvrtá s velmi dobrým pocitem z předvedeného výkonu. Martina Paarová bojovala ve váze do 36 kg, kde jí los přisoudil soupeřku z Bratislavy a Martina prohrála až na držení po 3 minutách lítého boje. V opravách pak nestačila na další Slovenku z Lučence. Předposledním závodníkem, který si na slovenském tatami vyzkoušel přechod do starší věkové kategorie, byl Petr Studený, který měl těžkého soupeře a prohrál na tzv. technický Ippon na páčení, kde včas vzdal, aby nedošlo ke zranění. Do oprav se již nedostal.

Posledním borcem byl Matyáš Zářecký, který stejně jako Petr přestoupil do vyšší věkové kategorie a i pro něj měl být slovenský turnaj obrovská zkušenost. Bohužel se Maty hned v prvním zápase zranil, a tím pro něj soutěž skončila. Přejeme Matyáškovi brzké uzdravení a následně pohodový návrat na tréninkové tatami. Maty, držíme Ti palce. J

JUDU ZDAR

Vlastimil Zemánek