ilustrační foto

ORLICKOÚSTECKO – Vrchní inspektor orlickoústeckého toxi týmu sdělil šestadvacetiletému muži z Rychnovska obvinění pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

Obviněný muž měl zejména v Jablonném nad Orlicí po dobu čtyř měsíců loňského roku prodávat nebo bezplatně poskytovat dalším osobám marihuanu. Dealer si údajně opatřil rostlinu konopí setého, ze které získal téměř 1,2 kilogramy sušiny marihuany a tu pak dále distribuoval nejméně pěti osobám. Tohoto jednání se patrně dopustil i přesto, že byl trestním příkazem Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou pro stejnou trestnou činnost již v minulosti k podmíněnému trestu odnětí svobody odsouzen. Svůj sortiment halucinogenních látek měl rozšířit o houbu rodu psilocybe – lysohlávku. Toxickou houbu kriminalisté u něj zajistili v množství 255 plodnic o celkové hmotnosti 21,4 gramů. Tu měl zřejmě pro vlastní potřebu.

Kromě výše uvedené drogové trestné činnosti měl obviněný v polovině měsíce února letošního roku ve dvou případech odcizit u jedné z prodejen v Jablonném nad Orlicí plastové přepravky se 125 kusy sladkého pečiva. Koláče a koblihy za bezmála 1900 korun zkonzumoval společně s osobami, které neměly vědět, že jsou kradené. Za přečin krádež byl rovněž Okresním soudem v Rychnově nad Kněžnou v loňském roce pravomocně odsouzen.

Nyní může být potrestán odnětím svobody až na deset let.

por. Bc. Lenka Vilímková
tisková mluvčí