ORLICKOÚSTECKO – Převážně malým dětem patřil tento rok v městských knihovnách v České Třebové, Ústí nad Orlicí a Lanškrouně při celostátní akci “Březen – měsíc čtenářů”.

Knihovna v České Třebové, má v současné době skoro dva a půl tisíce čtenářů. Z toho téměř osm stovek dětí. Kromě tradičních akcí, zde připravili výstavu obrazů či přednášku s horolezcem. Převažují však akce pro děti. Mimo jiné jsou to besedy pro třídy mateřských, základních a středních škol. Malí čtenáři a mnohdy teprve budoucí čtenáři, se tady seznamují s prostředím knihovny.

Orlickoústecká knihovna se do akce zapojila už po osmé. Je v ní registrováno dva a půl tisíce čtenářů a z toho čtyři stovky dětí. V rámci měsíce čtenářů si zde připravili šest akcí, včetně tvořivých dílen pro děti. Jedna z nich byla “Proč sníh sněženkám neublíží”. Při ní si děti nejdříve poslechly pohádku o sněženkách a potom si vyráběly tématickou dekoraci.

Na děti se zaměřili i v Lanškrouně. Tam totiž tvoří téměř polovinu z dvou tisíc čtenářů. Vyhlásili zde například výtvarnou soutěž.

Ve všech třech knihovnách vyvrcholí březen akcí “Noc s Andersenem”. Při té se přespává přímo v budovách knihoven, hrají se nejrůznější hry a především se čte. V Lanškrouně se letos zapojí poprvé.