ČESKÁ TŘEBOVÁ – Nová sportovní hala v České Třebové na Skalce se slavnostního otevření, které bylo naplánováno na nedělní odpoledne nedočkala. U stavby, do které Pardubický kraj investoval necelých 58 miliónů korun, se v sobotu krátce před 21:00 hodinou při turnaji ve florbalu propadla střecha.

Turnaj se v novém sportovišti hrál již od ranních hodin a účastnilo se ho celkem osm dorosteneckých výběrů z celé republiky. Když se střecha začala sunout dolů, probíhala zrovna první minuta posledního zápasu. V tu chvíli bylo na místě asi 80 lidí, kteří ale naštěstí stihli včas utéct.

Trosky preventivně prohledávali i policisté se speciálně vycvičenými psi. “Dojela ještě Městská policie z Prahy, mají s sebou psovoda. Potřebujeme ještě jedním psem potvrdit, že v těch sutinách pod spadlou střechou se nenachází nějaká osoba,” řekl velitel zásahu Jiří Marek.

Celá událost se naštěstí obešla bez vážných zranění, lehká zranění utrpěli pouze tři návštěvníci haly. Konkrétně si ošetření vyžádalo jedno poraněné koleno a dva kotníky. Netrvalo dlouho a začalo se také diskutovat o možných příčinách. “Já vůbec nechápu, jak k něčemu takovému mohlo dojít. Ostatně, jestli únava materiálu je sváděna na množství sněhu v České Třebové, tak zde v těchto nadmořských výškách je 30-40 cm v lednu naprosto běžných,” sdělil hejtman Martin Netolický.

Plný rozsah poškození nové tělocvičny, která měla být druhý den slavnostně otevřena byl patrný až po rozednění, zjevné byly škody v řádech milionů korun. Velkou zásluhu na včasné evakauci má podle svědků rozhodčí Jan Němec, který si jako jeden z prvních všiml, že se něco děje. “Já se přiznám, že si úplně nepamatuju, jestli jsem zakřičel nebo ne. V tom shonu jsme se všichni snažili dostat do bezpečí a podstatné je, že jsme se nakonec všichni do bezpečí dostali,” řekl rozhodčí florbalového utkání Jiří Němec. “Davový šílenství nebo prostě hromadný úprk. Jednima dveřma, potažmo dvěma, někdo využil nářaďovny, potom skákal z oken a prostě zpod tribuny se vybíhalo,” sdělila  předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko Renáta Typlová.

Mladí sportovci tak vyběhli ven, kde na ně čekal mráz. “Ty hráči, protože měli kraťasy a trička, pak vlastně i díky rozhodčímu, který tu působil, je posílali do jídelny. Musela proběhnout taky nějaká evidence, protože tady bylo osm týmů, takže hlavně, aby tam nikdo nezůstal,” sdělila předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko Renáta Typlová.

Tělocvična má nebo přesněji měla obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů s kapacitou až 150 sedících diváků. “Ono to šlo od té strany, kde byl jeden nouzový východ a kdyby to šlo opačně, tak si myslim, že by nám to dalo trošku víc práce, protože to by reálně byly v provozu akorát jedny dveře, takhle myslím byly využity tři nebo čtyři východy,” řekl rozhodčí florbalového utkání Jiří Němec.

Nejbližší dny, týdny a měsíce budou patřit objasňování příčin této události. Projektant stavby Tomáš Friš se shodl s hejtmanem Netolickým, že sníh být příčinou nemohl. V pondělí prohlédl halu soudní znalec. Nejvíce se momentálně v médiích spekuluje o problémech s dřevěnými vazníky, které mohly pád způsobit.