170111_nalezene-trezory
foto PČR

ORLICKOÚSTECKO – Hrozbě trestu odnětí svobody až na tři roky budou v nejbližší době u soudu pravděpodobně čelit dva muži z Orlickoústecka.

Čtyřiadvacetiletý muž a jeho o jeden rok starší komplic měli 27. září 2016 po předchozí domluvě násilím vniknout do jedné z prodejen v České Třebové. Uvnitř provozovny údajně odcizili zabudovaný trezor s finanční hotovostí, krabičku cigaret se zapalovačem a na prodejním pultu uložené mince. Místo s lupem stejnou cestou opustili. Trezor patrně násilím otevřeli, uloženou finanční hotovost si rozdělili a torza trezoru se zbavili tím, že ho vyhodili v lesním porostu za Českou Třebovou. Majetkovou trestnou činností měli majiteli způsobit škodu ve výši 52 tisíc korun.

Výše popsaného jednání se oba měli dopustit i přesto, že byli Okresním soudem v Ústí nad Orlicí za stejnou trestnou činnost odsouzeni. Nyní čelí obvinění pro podezření z přečinů krádež a poškození cizí věci spáchaných ve spolupachatelství, za což jim v případě uznání viny u soudu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

170111_nalezene-trezory_002
foto PČR

Další trezor, který byl loni nalezen v řece v České Třebové, rovněž pochází z majetkové trestné činnosti. K jeho krádeži došlo 25. července 2016 v jedné z českotřebovských firem. Pachatelé tehdy překonali oplocení areálu firmy a po násilném vniknutí do hlavní budovy odcizili z uzamčené kanceláře zabudovaný kovový trezor. Sejf z firmy odnesli a po násilném otevření z něj odcizili peníze, ceniny a doklady firmy. Společnosti tím způsobili škodu ve výši 76 tisíc korun. Později ho poškozený a prázdný hodili do řeky v České Třebové. Vzhledem k váze trezoru nemohli počítat s tím, že ho proud vodního toku odnese, možná doufali, že voda alespoň omyje stopy. Pátrání nás zavedlo na stopu sedmačtyřicetiletého muže a jeho čtyřiadvacetiletého parťáka, který má patrně na svědomí i první výše uvedenou krádež. Starší z mužů je za svoji předchozí trestnou činnost ve výkonu trestu odnětí svobody.

Tento případ byl námi pro neúčelnost odložen, neboť oba podezřelí jsou v současné době u soudu projednáváni pro závažnější trestnou činnost.

por. Bc. Lenka Vilímková
tisková mluvčí