ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Literárně-dramatický obor při Základní uměleckého škole Jaroslava Kociana pořádá různé workshopy, které mají napomoci dětem rozvíjet jejich herecký talent. V loňském roce byl po stepu připraven na podzim pracovní seminář pantomimy.

Výběr v tom, proč právě uspořádat pro děti z literárně-dramatického oboru pracovní seminář pantomimy nebyl náhodný. “Snažím se pořádat workshopy, kde jsou, kde je práce s hlasem, s mluvou a snažím se o to, aby ty děti vlastně poznaly co všechno divadlo obnáší a jaké jsou disciplíny vůbec divadla, takže proto pantomima, protože je to jedna z disciplín  divadla, “ řekl pro OIK TV vedoucí literárně-dramatického oboru Jiří Zajíček.

“Na jevišti taky není všechno a ti herci si to potřebují představit a zprostředkovat to divákovi. Co je hrozně důležitý. U imaginární pantomimy vlastně i ty předměty potřebujeme zprostředkovat, ukázat divákovi co vlastně se děje na tom jevišti,” dodala pro OIK TV herečka a mimka Anna Kukuczková.

Výběr lektorky pantomimy Anny Kukuczkové také nebyl náhodný. “Říkal jsme si, že by bylo fajn využít právě místní rodačku. Právě i proto, aby i děti viděly, že tady někdo v Ústí je takový, který se zabývá divadlem zase trochu jiným směrem,” dodal Zajíček.

Pantomima je hlavně o představivosti a ta se v dnešním světe vytrácí stejně jako ona pantomima sama.
“My se snažíme o jakousi obrodu pantomimy. Snažíme se jí dělat moderní a aby byla právě srozumitelná pro lidi, kteří se neumí zastavit. Snažíme se dělat pantomimu pro dnešního diváka,” dodala Kukucková.