ČESKÁ TŘEBOVÁ – Co bude dál s budovou nové sportovní haly v České Třebové? Tuto otázku si klade celá řada lidí a zatím neexistuje jednoznačná odpověď. Pravděpodobné ale je, že dojde k opravení stávajícího objektu.

V těchto dnech celou událost šetří Policie České republiky, vyšetřovatelé už stanovili právní klasifikaci. “Případ pádu střechy sportovní haly v České Třebové jsme kvalifikovali pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti s trestní sazbou až na osm let,” řekla tisková mluvčí PČR, Ústí nad Orlicí Lenka Vilímková.

Místo sportovců teď do haly zamíří i těžká technika. “V těchto dnech probíhají v rámci ohledání místa činu odklízecí práce tak, aby se statik mohl dostat k poničeným částem budovy,” sdělila tisková mluvčí PČR v Ústí nad Orlicí Lenka Vilímková. “My, tak jak jsme avizovali dopředu, přizvali na místo nezávislého experta, který bude pro Pardubický kraj zpracovávat posudek, který neznamená dublování práce Policie ČR, ale spíše se jedná o další kroky směřující k zprovoznění sportovní haly v České Třebové,” řekl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták

Přes hrozivě vypadající záběry z místa, se naštěstí nikomu nic vážného nestalo. “To je to nejdůležitější a to byla i ta první obava, jestli, když už se to neštěstí stalo, jestli to nemělo nějaký následky na zdraví, takže zaplať pán bůh, že se nic nestalo,” řekl starosta města Jaroslav Zedník.

Novou sportovní halu měla využívat také místní Vyšší odborná a Střední odborná škola technická. “Jsme byli vstřícní vůči střední škole a nabídli jsme jí své kapacity ve svých tělocvičnách, kdyby škola nebyla schopná zajistit vyučovací hodiny, tak jsme připraveni pomoct v našich zařízeních,” sdělil starosta města Jaroslav Zedník.

V nové tělocvičně měli hrát domácí zápasy i místní florbalisté . “Budeme stále, tak jako 14 let zpátky jezdit do Rokytnice pořádat domácí zápasy, takže stále nebudeme mít diváky, o který bysme tak moc stáli,” řekla předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko

Stará tělocvična Na Skále, kde jsou stále problémy s azbestem, bude i nadále využívána. “Původní tělocvična bude v provozu, budeme ji nadále využívat pro účely výuky tělesné výchovy, nedomnívám se, že během toho období dojde k nějakým zásadním změnám. Ostatně i s hygienou na toto téma budeme jednat,” sdělil OIK TV hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Je pravděpodobné, že nové sportoviště bude opraveno, dojde ale ke změnám. “Nedovedu si představit, že by projekt byl realizován podle naprosto stejné, nezměněné dokumentace, protože pokud chceme, aby tělocvična fungovala, tak musíme jendoznačně garantovat a zabezpečit bezpečí pro žáky, studenty a další uživatele tělocvičny,” řekl OIK TV hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Teprve následující měsíce tak ukáží, jakým směrem se kauza pádu střechy nové sportovní haly bude ubírat.