ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V neuvěřitelných -16 stupních Celsia vyrazila na letošní  tradiční Běh na Andrlův Chlum skoro padesátka běžců v různých kategoriích a navíc někteří v šortkách. Na strmou trať se vydal také Jiří Soukup, který se narodil v roce 1927.

44. ročník běhu do vrchu na Andrlův Chlum byl poznamenán mrazivým počasím. Zatímco loňského závod se zúčastnilo 140 běžců, letos to bylo jen 48 závodníků. Ti byli rozděleni do devíti kategorií a nechyběli mezi nimi ani obhájci loňského vítězství Radek Hübl či Jana Matyášová.

“Je to běh od restaurace Mendrik až nahoru po chatu na Andrlův Chlum, je to celkem dlouhá trať, přibližně dva kilometry a je to převýšení 222 metrů”, popsal trasu ředitel závodu Jan Vencl.

Trať sice zůstala nezměněna, podmínky však oproti předchozímu ročníku ztížilo počasí. Na závodníky zde čekal těžký sníh, který se bořil pod nohama. “Noo, prostě tady v tom kopci nějakým, tak se to strašně propadávalo, smekalo se to”, říká Marek Nechuta, který běžel v kategorii Žáci.

Favoriti tohoto závodu nezklamali a znovu po roce se stali absolutními vítězi. Mezi muži se podařilo obhájit první místo Radku Hüblovy s časem 12:05:53. Mezi ženami s časem 16:05:68 obhájila loňské vítězství Jana Matyášová.

Běh na Andrlák je jakousi pomyslnou startovací čárou běžeckých závodů v našem regionu v novém roce. “Je to tradiční první závod běžecký, který zahajuje jakoby celou sezónu běhu mimo dráhu a později potom i na dráze”, uzavírá Jan Vencl.