161215_historickym-mestem-kraje-letohradPARDUBICE / LETOHRAD – Pardubický kraj nepatří k největším. Přesto má na svém území na 40 památkově chráněných území – tedy památkových rezervací, zón a ochranných pásem. Starostové měst a obcí každoročně soutěží o titul Historické město roku. Krajským vítězem za rok 2015 se stalo město Letohrad, které za to dostalo od Pardubického kraje finanční odměnu 50 tisíc korun. Na setkání se starosty historických měst kraje předal ocenění starostovi Letohradu Petru Fialovi 1. náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný za kulturu a památkovou péči. Mezi gratulanty byli i radní Pardubického kraje Hana Štěpánová a Bohumil Bernášek.

Cena je udělována za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo kultury, Ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Pardubický kraj každoročně oceňuje krajského vítěze této soutěže. „Vážíme si toho, jak se město Letohrad dlouhodobě stará o obnovu historického jádra a památkové zóny. Využívá nejen dotace, ale má i vlastní speciální fond, který doplňuje i veškerý výnos z parkovného v městské památkové zóně. Převážně dlážděné ulice dnes tvoří spolu s náměstím a barokním zámkem s přilehlým krajinářským parkem harmonický celek,“ uvedl Roman Línek. Vedle zámku a městského muzea, kde jsou k vidění Napoleonovy sáně, poutá pozornost další pamětihodnost, kaple sv. Jana Nepomuckého, s níž se pojí již více než 300 let Kopečková pouť.

V městské památkové zóně jsou opraveny historické budovy – barokní zámek, bývalá sýpka Nový Dvůr, bývalý Panský dům, současné sídlo radnice. Měšťanské domy zdobí opravené fasády a komunikace svítí novotou. Při revitalizaci náměstí došlo k rozšíření počtu parkovacích pro osobní auta, autobusová doprava byla přemístěna k železničnímu nádraží. „Na obnovu kulturních památek a budov v historickém jádru bylo investováno v rámci města v posledních dvou desetiletích více než 300 milionů korun. Nespornou pomocí byly státní dotace na obnovu objektů v rámci programu regenerace. Domy v centru byly v restituci vráceny majitelům, a ti, až na malé výjimky, je obnovili z vlastních finančních prostředků,“ řekl Petr Fiala, starosta města.

Díky biatlonistům je Letohrad známý na celém světě. K návštěvě lákají turisty také dva významné historické objekty v péči podnikatelů, které slouží současnosti jako Muzeum řemesel v tzv. Novém dvoře a Orlická tvrz s hotelem obklopeným vodními plochami.

Každoročně se v Letohradě pořádá slavná Kopečková pouť, čtvrt století místní občanské sdružení připravuje mezinárodní hudební festival a pravidelně se sem sjíždějí spisovatelé členové Klubu autorů literatury faktu k udělování literárních cen E. E. Kische. Letohrad se jako město krajky zapsal do Guinnessovy knihy rekordů.

Účast v prestižní soutěži historických měst má v Pardubickém kraji dlouholetou tradici. Hned prvním celorepublikovým vítězem soutěže bylo v roce 1995 vyhlášeno město Svitavy, v roce 2001 se titulem honosila Litomyšl a v roce 2013 Chrudim.

Přehled krajských historických měst předchozích let:

2015    Letohrad

2014    Litomyšl

2013    Chrudim

2012    Jablonné n. O.

2011    Chrudim

2010    Polička

2009    Jablonné n. O.

2008    Bystré

2007    Chrudim