161215_proc-knihovna-na-nadrazi-zeje-prazdnotouČESKÁ TŘEBOVÁ – Cestujete denně do práce nebo do školy vlakem/autobusem? Chystáte se na dlouhou cestu? A rádi čtete? Městská knihovna Česká Třebová nabízí na nádraží knihovničku s knihami na cesty. Princip je jednoduchý, knihu si můžete půjčit bez poplatku a bez jakékoliv registrace na vaše cesty a vrátit ji opět do knihovny-piána na nádraží v České Třebové nebo na jiném místě. Tuto službu nabízí po republice velké množství jak vlakových, tak autobusových nádraží. Její fungování závisí na nabídce knih, které darují knihovny a lidé k dispozici ostatním.

Českotřebovským nádražím denně projde velké množství lidí, takže jsme předpokládali, že zájem o knihy bude vyšší než třeba v jiných městech. Nicméně po deseti měsících, kdy jsme s vaší pomocí několikrát týdně doplňovali knihovničku desítkami knih, jsme se rozhodli zavést nové pravidlo, podle kterého si může každý půjčit maximálně 3 kusy denně. Toto opatření by mělo zajistit, aby knihy nemizely závratnou rychlostí ve velkém množství neznámo kam a sloužily svému účelu – k ukrácení dlouhé chvíle na cestě. Věříme, že s malou pomocí kamerového systému Městské policie zvládneme ohlídat a doplňovat obsah knihovny i v dalších měsících a dělat tak radost na cestách všem, kteří rádi čtou.

O své dojmy z cest a čtení se můžete podělit s dalšími čtenáři na facebookové stránce Kniha na cestu Česká Třebová nebo i na dalších sociálních sítích použitím #knihanacestu nebo #knihadovlaku. Knihovničky na nádražích můžete využít k odložení knih, které vám doma zabírají místo.

Mgr. Jana Jakeschová, DiS.