161203_celnici-zadrzeli-padelky-za-13-milionuPARDUBICKÝ KRAJ – Nejčerstvější případ zaznamenali nedávno, a to když důkladně zkontrolovali kontejner z Číny, v němž bylo přepravováno do EU téměř tisíc krabic s nářadím a s výrobky pro domácnost. Přišli ale na to, že mezi běžným zbožím jsou ukryty štípací kleště, „kombinačky“, kleštičky na nehty, sady pro manikúru, skládačky autíček a nožní pumpy opatřené logy a v designu renomovaných značek.

Zjištění konzultovali s majiteli ochranných známek a průmyslových vzorů a celkem vice než 10 tisíc kusů falzifikátů posléze zajistili. Pokud by se zboží dostalo koncovým zákazníkům, vznikla by škoda přesahující částku čtyři miliony korun.

V listopadu jejich zájmu neušlo také téměř čtvrt milionu kusů čínských tužkových baterií, u nichž mají podezření, že se jedná o imitace světoznámé ochranné známky. Prodejní cena originálů se blíží pěti milionům korun.

Zásilka z Turecka, která  obsahovala osmikusové sady náhradních břitů k holícím strojkům, dorazila na celní úřad k proclení v polovině října. Vzhled a provedení etiket celkem 16 000 sad neodpovídaly originálnímu balení, celníci s nimi proto nedovolili nakládat a zabránili tak újmě ve výši jeden a půl milionu korun.

V devátém a desátém měsíci letošního roku hlídky pardubických celníků prověřily ve svém regionu také devět kamenných obchodů. Odhalili tam falešnou obuv, oděvy, kabelky, oděvní doplňky, hračky, ale také alkohol, to vše za téměř dva a půl milionu korun. Napodobeniny nabízeli zákazníkům vietnamští prodejci.

Celní správa bude v Pardubickém kraji proti nezákonným praktikám nadále bojovat. Varuje veřejnost, že u falešných výrobků se kloubí nízká kvalita zpracování s rizikem zdravotní závadnosti. Při použití nepravých baterií v přístrojích hrozí jejich zničení. Prvotní indicií o porušování předpisů bývá mnohdy výrazně nižší cena falzifikátu ve srovnání s originálem.

por. Ing. Václav Kánský
tiskový mluvčí

[wzslider autoplay=“true“]