ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Hernychově vile v Ústí nad Orlicí jsou k vidění nové výstavy, tentokrát s vánoční tématikou. Prohlédnout si můžete betlémy, skleněné ozdoby nebo také pokojíčky panenek. Nová stálá expozice s názvem Textilní Oustí se snaží připomenout textilní historii města.

Vernisáž nových výstav byla zahájena úvodním slovem ředitelky Městského muzea Jarmily Süsserové  a vystoupením vokálního okteta Generace. Poté se již přešlo k prohlídkám nových expozic. Jedna z nich nese název Pastýři vstávejte!. “Ten název vznikl z toho, jak vlastně se betlémáři připravují o Adventu na stavění betléma, traduje se, že vždycky se poklepalo na bedínku a říkalo se pastýři vstávejte,” řekla ředitelka muzea Jarmila Süsserová

Výstava představuje jednak tyto přípravy, konkrétní exponáty, ale také pracovní vytížení obuvníka věnujícího se kromě svého řemesla i malování betlémů. Vystaven je také jeden unikát. Potomci Antonína Kellnera zapůjčili muzeu čtyřmetrový betlém.

K vidění je také ukázka figur Jaroslava Heraina rozpohybovaná mechanikou Kamila Andrese a expozice je doplněna také dětským koutkem. Na výstavě „Třpytivý stromeček“ mohou návštěvníci vidět soukromou sbírku vánočních perličkových ozdob Františka Čady. Konkrétně se jedná o 350 vázaných skleněných ozdob, které ztvárňují 40 různých motivů.

Třetí expozice nese název Kde bydlí panenky. V ní je k vidění plno pokojíčků, kuchyněk a dokonce i školní třídy nebo malé obchody. “Naše Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžkou zapůjčilo ze své expozice a z depozitu poměrně velké množství pokojíčků v rozsahu let 1880 – 1980,” řekla Miroslava Pecháčková Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou

Původně byly všechny exponáty zapůjčeny manžely Pecháčkovými. Při přípravách se ale zjistilo, že obdobného koníčka má i Oušťák Oldřich Ambrož a muzeu zapůjčil 14 vlastnoručně vyráběných celků. Všechny tři nové výstavy mohou zájemci navštívit do 27. ledna roku 2017.