161128_znamy-profesor-na-umprumce
foto: Jaroslav Habrman

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Festival Jeden svět na školách zpestřuje výuku dějepisu na Střední škole uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí již čtvrtým rokem. Žáci druhých ročníků SŠUP mají díky projekci filmu a besedě s vybranou osobností možnost lépe poznat moderní české dějiny, které jsou pro ně často těžko uchopitelnou minulostí.

O Češích, kteří v dějinách utíkali

Tématem letošního ročníku akce se staly osudy těch, kteří ze své vlasti museli z důvodů sociálních, politických či náboženských odejít.  Česká emigrace přitom nejen ve 20. století představuje důležitou kapitolu, často neprávem opomíjenou. Právě to přišel studentům ústecké školy připomenout její bývalý dlouholetý učitel a nyní profesor Historického ústavu Univerzity Hradec Králové František Musil. Známý historik a rodák z Ústí nad Orlicí je pravidelným hostem Jednoho světa na umprumce.

Akce Kameny

Pro letošní projekci byl z nabízených filmů vybrán hraný snímek Swingtime z roku 2006. Popisuje patrně nejznámější provokaci akci STB vůči občanům, kteří se na začátku padesátých let pokoušeli uprchnout z Československa. Do fiktivní hranice s Německem nedaleko obce Všeruby bylo polapeno odhadem až dva tisíce nic netušících emigrantů. Že film Jaromíra Polišenského u studentů 2. ročníků zabodoval, dokládají některé reakce po úterní projekci. „Film mě velice zaujal. Opět to bylo téma, které mi prostě sedlo. Že se něco takového opravdu stalo, je představa dost mrazivá. Překvapilo mě, jak moc vychytralý podraz to byl,“ sdělila svoje dojmy Renata Křivková, žákyně oboru Design produktů a obalů.

Mgr. Jan Pokorný

[wzslider autoplay=“true“]