161112_vyznamenani-hasici
foto: Ing. Vratislav Černovský – HZS Pardubice

PARDUBICKÝ KRAJ – Ve čtvrtek 10. listopadu 2016 byly uděleny medaile „Za věrnost II. a III. stupně“ příslušníkům HZS Pardubického kraje a Plakety HZS ČR dvěma zachráncům, kteří neváhali a z hořícího domu zachránili postiženého muže. Slavnostní akt se uskutečnil od 11 hodin na radnici Městského úřadu v Moravské Třebové. Medaile obdrželo 12 příslušníků HZS Pardubického kraje. Ocenění předávali ředitel HZS Pardubického kraje plk. Ing. Miroslav Kvasnička a starosta města Moravské Třebové JUDr. Miloš Izák.

Medaile Za věrnost III. stupně

nprap. Petr Dušek – Ústí nad Orlicí

por. Bc. Marian Pálka – krajské ředitelství

kpt. Ing. Lucie Špicarová-Dubcová – Pardubice

nprap. Vladislav Tomiška – Pardubice

kpt. Mgr. Petr Kadlec, Ph.D. – Pardubice

nstržm. Filip Kapolka – Ústí nad Orlicí

pprap. Ing. Tomáš Nárožný – Svitavy

pprap. Pavel Marek – Pardubice

nstržm. Martin Kolek – Pardubice

Medaile Za věrnost II. stupně

nprap. Bc. Lubomír Pakosta – Svitavy

nprap. Martin Pospíšil – Svitavy

nprap. Miloslav Havlík – Ústí nad Orlicí

Plaketu HZS ČR obdrželi Zbyněk Oplíštil (v zastoupení svého syna) a Bohuslav Polák, kteří 14. srpna 2016 kolem půl páté odpoledne při lokální bouřce nad osadou Rychnov vytáhli z hořícího domu invalidní osobu. Po zásahu blesku do dřevěné hospodářské části se požár velice rychle rozšířil na obytnou část usedlosti. V té době se v obytné části nacházela jedna spící invalidní osoba. Požár z místní komunikace spatřili svědci události: Bohuslav Polák a Zbyněk Oplíštil. Přestože žádali ostatní kolemjdoucí o pomoc, byli odmítnuti. Proto sami bez váhání doběhli k hořící usedlosti a snažili se invalidní osobu dostat do bezpečí. Protože již byl celý objekt v plamenech, museli tuto invalidní osobu vynést oknem. Tímto skutkem panu Tomáši Kopištěmu zachránili život.

Příběhy o záchraně lidského života patří vždy k těm nejlepším. Vždyť lidský život se nedá už nikdy nahradit. A pokud se toto nejcennější, co máme, život, podaří zachránit, je to něco nepopsatelného.

Oběma zachráncům náleží Plaketa Hasičského záchranného sboru České republiky za záchranu lidského života.

Poděkování patří také bývalé starostce Starého Města Ludmile Liškové a zpěvačce Kateřině Hlouškové za hudební zpestření ceremoniálu.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

[wzslider autoplay=“true“]