161014_koalicni-smlouva-kraje-podepsana
foto: Luboš Kozel

PARDUBICKÝ KRAJ – V sále Rady Pardubického kraje byla v pondělí dopoledne čtyřmi podpisy stvrzena spolupráce České strany sociálně demokratické, Koalice pro Pardubický kraj, Občanské demokratické strany a hnutí Starostů a nezávislých ve volebním období 2016–2020. Kromě Dohody o politickém uspořádání Pardubického kraje ve volebním období 2016–2020, jak se dokument oficiálně nazývá, byly představeny také základní programové teze, které chce krajská koalice prosazovat.

Spolupráce ČSSD s KPK, ODS a STAN je koalicí slušných a pracovitých lidí se zkušenostmi z komunální a regionální politiky, kteří mají jasnou vizi, kam kraj posouvat,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že strany sdílí náhled na další směřování kraje, a proto také nad všemi představenými tezemi panuje absolutní shoda.

Mezi radními jsou čtyři nováčci s nohatými zkušenostmi z komunální politiky

Krajská rada bude stejně jako v minulém období devítičlenná s tím, že všichni radní budou uvolněni pro výkon své funkce. Návrhy na personální obsazení budou předloženy na ustavujícím jednání Zastupitelstva Pardubického kraje v pátek 21. října. Hejtmanem kraje bude i nadále Martin Netolický (ČSSD), který bude mít na starosti finance kraje. V pozici 1. náměstka bude pokračovat Roman Línek (KPK), který však bude mít v příštích čtyřech letech na starost investice, majetek a kulturu. „Zdravotnictví budu i nadále sledovat z pozice člena valné hromady a jsem k dispozici novému radnímu pro zdravotnictví s veškerými informacemi. Jsem rád, že je v koaliční dohodě zakotveno i pokračování programu Přátelské nemocnice, který jsem pomohl nastartovat,“ uvedl Línek.

Novou tváří mezi krajskými radními je Michal Kortyš z ODS, který se stane náměstkem hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost. „Vím, jaké jsou problémy našeho kraje v oblasti dopravy, avšak budu chtít jednat také s končícím náměstkem Jaromírem Duškem, aby zde byla kontinuita, která je v celé řadě věcí nezbytná,“ sdělil Michal Kortyš.

Také oblast školství bude spravována novým radním, kterým bude dosavadní místostarosta Lanškrouna Bohumil Bernášek z ČSSD. V pozici radního pro životní prostředí, zemědělství a venkov pokračuje Václav Kroutil z ČSSD. Pokračují také Pavel Šotola (KPK), který je zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, a René Živný (KPK), jehož gescí je sport, volnočasové aktivity, cestovní ruch a informatika. Oblast zdravotnictví převezme po Romanu Línkovi starosta Chocně Ladislav Valtr z ODS a jedinou ženou v devítičlenné radě bude starostka Morašic Hana Štěpánová za hnutí STAN, která bude mít na starost oblast regionálního rozvoje, evropských fondů a inovací. „Jako starostové chceme dbát na to, aby se kraj rozvíjel ve všech částech a nezapomínalo se na příhraniční nebo okrajové regiony. Proto jsme také tuto gesci od počátku chtěli,“ řekla Hana Štěpánová.

Stejně jako v minulém období budou pro výkon funkce uvolnění také dva členové zastupitelstva. Finanční výbor povede v následujících čtyřech letech Jan Foldyna z KSČM a kontrolní výbor připadne hnutí ANO 2011 v osobě Miroslava Jurenky.

Nad základními programovými tezemi panuje stoprocentní shoda

Základní programové teze krajské čtyřkoalice jsou rozděleny na jednotlivé oblasti od zdravotnictví a sociálních věcí přes dopravu, školství až po zemědělství nebo sport a cestovní ruch. Mezi priority v oblasti hospodaření kraje patří maximální využití evropských fondů a dalších dostupných zdrojů včetně státních dotací.

V oblasti dopravy nepřekvapí urychlená výstavba D35 v prvních dvou úsecích včetně přivaděčů a následná realizace dalších úseků včetně nezbytných obchvatů měst a obcí na plánované trase. Ve školství by měl pokračovat rozvoj úzké spolupráce středních škol se zaměstnavateli a profesními sdruženími, tedy prvky takzvaného duálního systému. Zdravotnictví se zaměřuje na zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče pro občany kraje s perspektivou rozvoje všech pěti nemocnic ve stoprocentním vlastnictví kraje, dokončení systému jednotného řízení zdravotnictví v kraji s ustálením modelu jedné akciové společnosti a pokračování v obnově techniky a vybavení nemocnic akutní a následné péče, zdravotnické záchranné služby a ostatních složek IZS.

Sociální oblast se bude mimo jiné zaměřovat na podporu terénních, ambulantních a pobytových sociálních služeb pro seniory, postupné realizování transformace péče o ohrožené děti a pokračování v transformaci pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením. Posílení dotačních možností by se měla dočkat oblast kultury a památkové péče, stejně tak jako sport a sportovní organizace v kraji.

Strany se také zavazují v rámci možností rozpočtu kraje postupně navýšit prostředky do Programu obnovy venkova. Strany odmítají podporu rozšíření kapacit spaloven nebezpečných odpadů na území kraje a chtějí připravit podmínky pro šetrné hospodaření s vodou a budovat zařízení pro záchyt vody v krajině. Stejně jako v předcházejícím období by měly pokračovat investice do vybavení dobrovolných hasičů a dalších složek IZS a účinná prevence nebezpečných havárií a důsledná kontrola muničních skladů na území kraje.

[wzslider autoplay=“true“]