160905_MCR IZS
foto: HZS Pardubického kraje

PARDUBICKÝ KRAJ / PASTVINY – Třetí zářijový den opět patřil Šlechtův palouk vodního díla Pastviny složkám integrovaného záchranného systému. Konalo se zde Mistrovství záchranných týmů HZS Pardubického kraje a složek integrovaného záchranného systému. Pořadatelem byly HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí a MS vodní záchranná služba ČČK Pastviny. Záštitu nad tímto mistrovstvím převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který všechny závodník spolu s ředitelem plk. Romanem Studeným přivítal a celé mistrovství zahájil. Z největší dálky dorazili záchranáři z Chebu, Plzně, Frýdku Místku a Prostějova.

Dvanáct pětičlenných týmů mělo za úkol splnit hned několik disciplín:

Nejprve museli záchranáři projet na vodní hladině člunem slalom, který byl sestaven ze čtyř bójek v řadě za sebou. Po projetí slalomu museli soutěžící provést zacouvání s člunem do kotviště. Na dalším stanovišti museli záchranáři zachránit postiženou osobu z břehu. Další stanoviště bylo zaměřeno na záchranu osoby z vody. Záchrana a naložení postiženého do člunu musela být provedena šetrně a s maximální ohleduplností.

Každý člen týmu si vylosoval uzel, který v praktickém zadání předvedl. Soutěžící museli zvládnout například o osmičkový uzel, lodní, rybářský uzel, tažnou smyčku i prusíkův uzel. Na pátém stanovišti museli soutěžící předvést ovládání záchranného plavidla (raftu).

Na dalším stanovišti provedl každý tým kardiopulmonální resuscitaci (kardiopulmonální resuscitaci je metoda, jejíž pomocí oddalujeme klinickou smrt a zamezujeme nevratným poškozením životně důležitých orgánů. Do kardiopulmonální resuscitace řadíme nepřímou srdeční masáž a plicní ventilaci). Všechny týmy řešily stejnou situaci: postižený byl v bezvědomí, nedýchal, neměl srdeční akci, nekrvácel, bez úrazu a po tonutí. Na dalším stanovišti bylo simulováno ošetření postiženého a následný transport ke stanovišti zdravotnické záchranné služby.

Během závodu se jednotlivým týmům měřil čas, sledována byla odbornost zásahu a za nesplnění úkolů se udělovaly trestné body.

Po loňském úspěchu, kde si zlatý pohár odvezlo družstvo Policie ČR Ústí nad Orlicí, se umístili na prvním místě profesionální hasiči z Ústí nad Orlicí ve složení Roman Kutálek, Tomáš Dufek, Lukáš Mařík, Jakub Hlavsa a Josef Kaláb. Druhé místo patří záchranářům z Chebu a třetí místo obsadili chrudimští profesionální hasiči. Čtvrtí byli tentokrát policisté z Ústí nad Orlicí.

Gratulujeme!

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

[wzslider autoplay=“true“]