160912_vinik-nehody-zemrel
Foto PČR

ORLICKOÚSTECKO – Tragická dopravní nehoda z poloviny měsíce června letošního roku v obci Rybník má rozuzlení.

Vraťme se pár minut před dobu, než k tragédii došlo. V sobotu 18. června 2016 krátce před sedmou hodinou večerní jel na silnici I. třídy č. 14 přes obec Rybník do České Třebové jednatřicetiletý řidič s nákladním vozidlem značky Mercedes – Benz Sprinter. Při průjezdu mírnou levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy dopravně technickému stavu komunikace, vjel vpravo mimo vozovku do silničního příkopu, tam se nejprve střetl se směrovým sloupkem a svislou dopravní značkou a následně čelně narazil do domu. Čelní střet si vyžádal daň nejvyšší, těžká zranění řidiče, kterým na místě podlehl.

Prověřováním nehody jsme zjistili, že k jízdě užil vozidlo bez svolení jejího majitele. Dodávku řídil i přes to, že mu Okresní soud ve Vyškově uložil zákaz řízení všech motorových vozidel a navíc soudní pitva prokázala přítomnost alkoholu v jeho těle.

Řidič se dopustil přečinů neoprávněné užívání cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky. Tímto jednáním zaplatil tím nejcennějším – svým životem. Majiteli vozidla způsobil škodu ve výši téměř 1,5 milionu korun.

por. Bc. Lenka Vilímková
tisková mluvčí