ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Stalo se již tradicí, že v polovině září se na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí uskuteční Integrační den, který by měl lidem pomoci představit si, jak se žije lidem s různým postižením. Na zahradě  Českého červeného kříže  se uskutečnil Den seniorů, kde vařili guláš.

Program letošního Integračního dne zahájili zástupci vedení města s organizátory. “Pro nás má tato akce velký význam, protože nejenom osoby se zdravotní postižením, ale celá veřejnost se může seznámit s poskytovateli jednotlivých sociálních služeb, co nabízí za služby, jaké můžou využít kompenzační pomůcky, což je asi hlavní cíl této akce,” řekl místostarosta města Jiří Preclík.

Na návštěvníky čekaly stánky různých poskytovatelů sociálních služeb. “Dneska tady je šestnáct stanovišť a každé to stanoviště představuje vlastně svoji službu a jejich cílem je, aby to té veřejnosti a dětem představili nějakou formou hry nebo nějakých soutěží,” sdělila vedoucí pracovní skupiny osob se zdravotním postižením Iva Sedláčková

Vyzkoušet si bylo možné např. jízdu na invalidním vozíku, chůzi se slepeckou holí nebo oblek, který simuluje obtížný pohyb seniorů.

Zatímco náměstí bylo plné návštěvníků a stánků, tak nedaleko, na zahradě Českého červeného kříže byl v plném proudu Den seniorů, kteří soupeřili ve vaření kotlíkového guláše. “Tuto akci už pořádáme popáté a v podstatě spočívá v tom, že se tady sešlo šest družstev. Čtyři z města Ústí nad Orlicí, jedno z Bystřice Klodské a jedno z Popradu, jako našich partnerských měst a vaříme tady dopoledne guláš, který pak budeme rozdávat veřejnosti,” řekl předseda Senior klubu Zdeněk Ešpandr.

Hodnocení uvařených pochutin měla na starost odborná porota. “Je složená z těch kapitánů těch družstev plus předsedkyní a samozřejmě máme i jednu další soutěž. To je soutěž o hlas diváků, kdy budou diváci, který přijdou a ochutnají guláš hlasovat pro ten guláš, který je podle nich nejlepší,” sdělil řekl předseda Senior klubu Zdeněk Ešpandr.

Odborná porota vyhodnotila jako nejlepší guláš týmu Abraham klub a podle diváků zvítězilo družstvo Seniorů Bystřice Klodské.