160915_nelegalne-pracujici-v-hledacku-celniku
ilustrační foto, zdroj: CÚ pro Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Pardubičtí celníci pravidelně nachází cizince nelegálně pracující v Pardubickém kraji.  Letos z 51 ukončených kontrol jich bylo 43 s pozitivním výsledkem, což představuje téměř 86% úspěšnost. Zkušenosti a znalost místního prostředí, ale také spolupráce s cizineckou policií a inspektoráty práce napomáhají dosahovat těchto výsledků.

Celníci v tomto roce kontrolovali několik pracovníků, kteří se prokazovali na první pohled originálními rumunskými doklady totožnosti spolu s pracovními smlouvami. Důkladným šetřením ve spolupráci s cizineckou policií se ukázalo, že doklady jsou falešné a jedná se o ukrajinské státní příslušníky. Při výslechu vypověděli, že občanky padělali, aby nemuseli absolvovat řízení spojené s povolením k zaměstnání, které je pro občany ze zemí mimo EU podstatně složitější.

Zaměstnanci z mimounijních zemí mohou totiž pracovat v tuzemsku pouze na základě platného povolení, které se vydává nejdéle na dobu dvou let. Osoby s trvalým pobytem jej mít nemusí. Hlídky celníků z Pardubic letos odhalily 11 dělníků z Ukrajiny s polskými vízy, kteří byli zaměstnáni proti předpisům bez tohoto oprávnění.

Pokud mají uzavřenu pracovní smlouvu občané Evropské unie, jejich zaměstnavatel má za povinnost o tom informovat krajskou pobočku úřadu práce, a to nejpozději v den jejich nástupu do zaměstnání. Od ledna celníci zkontrolovali 198 zahraničních osob, zaměstnavatelé 125 z nich tak neučinili.  Nejvíce takto nezákonně pracujících osob bylo ze Slovenska.

Celní správa předává zjištěné případy oblastnímu inspektorátu práce, který uděluje  sankce. V tomto roce se už pokuty vyšplhaly na jeden a půl milionu korun.

Při potírání nelegální zaměstnanosti se pardubickým celníkům daří také vybírat od kontrolovaných osob stěží vymahatelné částky, které dluží státu za své prohřešky proti zákonům České Republiky. Hlídky proto budou v této činnosti pokračovat.

por. Ing. Václav Kánský
tiskový mluvčí