LANŠKROUN – Na začátku září bylo v Janáčkově ulici veselo. V Domově pro seniory oslavili desáté výročí od jeho otevření. “Měli jsme výbornou grilovačku, měli jsme tady ohňostroj,” nastínil průběh oslav ředitel Sociálních služeb Lanškroun Milan Minář.

Ohňostroj a oslavy sice v domově každý den nemají, ale jak potvrzuje Ludmila Mikysková, která zde žije již od roku 2006, nudou klienti trpět nemusí. “Kdo může chodit, cvičí. Míváme i různé programy s dětmi ze školek a ze škol. Nic nám tu neschází,” řekla Ludmila Mikysková. Jejím největším koníčkem je pletení. “Upletu to, co si kdo přeje. Pro někoho ponožtičky, pro někoho soupravičku pro miminko,” doplnila Ludmila Mikysková.

Podobně jako se mění výrobky dlouholeté obyvatelky domova, proměnilo se i samotné zařízení. “Budova byla původně koncipovaná pouze pro službu domov pro seniory, ale asi po dvou letech provozu jsme si přidali další sociální službu, a to sice odlehčovací služby,” uvedl ředitel Sociálních služeb Lanškroun Milan Minář.

V nabídce je rovněž pečovatelská služba a v roce 2015 byl pro klienty trpící demencí zřízen domov se zvláštním režimem. Specialitou tohoto oddělení je místnost zařízená dobovým vybavením. Senioři, kterým neslouží krátkodobá paměť, ale tu dlouhodobou mají v pořádku, mají pocit, že jsou ve známém prostředí. Domovskou atmosféru dotváří i jezírko nebo pétanqueové hřiště. “V současné chvíli poskytujeme 4 lůžka na Odlehčovacích službách, 30 lůžek na Domově se zvláštním režimem a 45 lůžek na Domově pro seniory,” uzavřel Milan Minář.