LANŠKROUN – V rámci probíhajících Dní evropského dědictví jsou zpřístupňovány stavby, které jsou obvykle oku návštěvníka zapovězeny. Do akce se zapojili také v Lanškrouně, kde byla noční pouť po památkách zahájena na zámku. Tam příchozí přivítala Markéta Kostková, žena majitele lanškrounsko-lanšperského panství.

Ze zámku se průvod vedený Františkem Josefem I. a jeho chotí Alžbětou Bavorskou vypravil ke gymnáziu. To bylo v roce 1894 císařovým hlavním stanem, odkud se vydával na kontrolu armádních manévrů.

Jeden z nejdéle vládnoucích panovníků historie, jemuž je v lanškrounském muzeu věnována stála expozice “Císařského pokoje”, byl tehdy zachycen na fotografiích. Ty se dochovaly na skleněných destičkách, a tak mohly být příchozím promítnuty v budově gymnázia. Prohlídka stavebních památek dále pokračovala na radnici.

Tam na návštěvníky čekala Marie Manrique de Lara, manželka Vratislava z Pernštejna, který nechal radnici vybudovat.

Dalším lákadlem programu byla vyhlídka z věže renesanční chlouby města na noční Lanškroun. Noční expedice po památkách, která končila těsně před půlnocí, přilákala přibližně dvě stovky příznivců historie.