LANŠKROUN – V zahradách lanškrounského zámku proběhlo slavnostní zakončení třetího ročníku Hlínafestu. Tři nová díla mladých sochařů z pražské Akademie výtvarných umění se umísťují na vybraná místa.

Na slavnostním zakončení promluvil starosta Lanškrouna Radim Vetchý, který byl s průběhem třetího Hlínafestu spokojen. Oproti minulému ročníku tvořilo více sochařů. “Letos byli tři. Myslím si, že to je úplně ideální stav, jak pro tvorbu, že si sochaři mezi sebou pomůžou, tak i proto, že spolu tráví potom ten volný čas, kterého teda nemají moc,” říká Radim Vetchý, starosta města.

Mladí umělci sochařské sympozium oceňují. “Město Lanškroun nám nabídlo fakt jako kvalitní podmínky proto, aby jsme tady mohli udělat sochu do veřejného prostoru, takže jako určitě zajímavé,” řekl sochař Ondřej FIlípek. Studenti pražské Akademie výtvarných umění stáli se zástupci města také před úkolem umístit sochy do veřejného prostranství. “Jsem s tím spokojenej, líbí se mi to. Je to na takovým kopečku u haly sportovní a hlavně se mi líbí, že si tam hrajou děti. V  zimě tam bobujou, takže tohle téma se zabejvá dětstvím, takže moc se mi to místo líbí,” sdělil OIK TV sochař Martin Malý.

Na slavnostním zakončení si mohli návštěvníci na fotografiích i v reálu prohlédnout díla v různých fázích vývoje. Sochu Ondřeje Filípka čekalo pouze dospárování a poté byla připravena k přesunu na své místo do zámecké zahrady. Práce na dvou zbývajících ještě nebyly u konce.

Pro dětské návštěvníky bylo připraveno divadelní představení Pohadlo aneb Pohádkové kukadlo – Patálie pana Paka, výtvarné dílny nebo koncerty. Podoba čtvrtého ročníku je zatím ve hvězdách, vzpomínkou na letošní lanškrounský Hlínafest budou ale tři nová umělecká díla.