ORLICKOÚSTECKO – Po dobu více než dvou let zažívala jednadvacetiletá slečna z Prahy ze strany o osm let staršího muže hotové peklo. Náklonnost a přemíra přízně devětadvacetiletého muže z Lanškrouna mladé ženě narušovala soukromí natolik, že jí trpělivost s odmítáním jeho pozornosti po letech došla a ona se s prosbou o pomoc obrátila na policii.

Prověřováním případu jsme zjistili, že muž měl ženu od konce roku 2013 do poloviny letošního roku prostřednictvím telefonátů, komunikace na sociálních sítích, textových a e-mailových zpráv nejméně dvacetkrát denně kontaktovat a tím obtěžovat. Muž ji měl při komunikaci urážet, vydírat, vyhrožovat ublížením na zdraví a dokonce i zabitím. Navíc si bez vědomí poškozené zřejmě opatřil přístupová jména a hesla k jejím účtům na sociální síti, do e-mailových schránek a na další komunikační portály. Pomocí přístupových kódů se přihlásil do její internetové komunikace, ze které si pořídil kopie veškeré soukromé konverzace a tyto zprávy měl dále rozeslat za účelem způsobit pronásledované problémy v soukromém i profesním životě.  Tento způsob jeho jednání ženu omezoval v obvyklém způsobu života, která také měla důvodnou obavu o život a zdraví svůj i osob blízkých.

Muži jsme sdělili obvinění hned z pěti přečinů:
– porušení tajemství dopravovaných zpráv,
– neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,
– opatření a přechování přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat,
– nebezpečné vyhrožování a
– nebezpečné pronásledování.

Za tento výčet počítačové a násilné trestné činnosti ho soud může v případě prokázání viny odsoudit až na tři roky do vězení.

por. Bc. Lenka Vilímková
tisková mluvčí