PARDUBICE, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na pardubických dvorcích byl napsán velký tenisový příběh. Orlando Luz z Brazílie prošel z kvalifikace až do finále turnaje Rieter Open. V cestě za titulem mu stál Němec Peter Torebko. Ten získal úvodní dva gamy, ale v dalších šesti byl lepší Orlando Luz a ujal se vedení 1:0 na sety.

Pohodu ze závěru prvního setu si Luz uchoval i na začátku druhé sady. Torebko se snažil zápas zdramatizovat, ale osmnáctiletý Brazilec, který byl loni juniorskou světovou jedničkou, si už výhru vzít nenechal. Svého o deset let staršího kolegu porazil podruhé 6:2 a mohl se radovat z odměny 3 600 dolarů.

Zatímco v Pardubicích byl vítěz korunován, v Ústí nad Orlicí se boj o body do žebříčku ATP rozběhl kvalifikací. Z té do hlavní části turnaje postoupilo 8 hráčů. Konkrétně Češi Michal Franěk, Petr Hájek, Pavel Nejedlý, Yvo Panák, Slováci Samuel Hodor, Matej Maruščák, Bělorus Mikalai Haliak a Ukrajinec Vitaliy Sachko. V jednom z úvodních duelů prvního kola se z vítězství po třísetové bitvě radoval Ivo Minář, vítěz Rieter Cupu z roku 2011.